Distribuiți această pagină: 

Președintele Martin Schulz îl primește pe Președintele Consiliului Donald Tusk pentru dezbaterea referitoare la rezultatele summitului din decembrie și măsurile privind migrația 

Mulți deputați au criticat liderii UE pentru inabilitatea lor de a combate crizele migrației și a refugiaților, în cadrul dezbaterii plenare de marți pe tema rezultatelor summitului din decembrie, la care au participat președintele Comisiei Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European Donald Tusk. O altă temă importantă a fost referendumul din UK.

Președintele Consiliului Donald Tusk a enumerat provocările discutate la reuniunea din decembrie: "Suntem testați pe toate fronturile posibile", a spus el. În ceea ce privește migrația, a subliniat că nu există alternativă la protecția granițelor. Reuniunea din martie este termenul pentru a vedea dacă strategia actuală a UE privind migrația funcționează. Dacă nu, "ne-am putea confrunta cu consecințe grave, cum ar fi colapsul Schengen", a mai spus el.


"Dacă statele membre ar fi implementat politicile pe care le-am propus, ne-am afla într-o situație mai bună" în ce privește migrația, a spus Jean-Claude Juncker. El a cerut guvernelor naționale să arate mai multă solidaritate și mai mult angajament pentru combaterea crizei migrației. "Costul pentru non-Schengen ar fi foarte mare și ar fi afecta creșterea economică și locurile de muncă", a mai spus el.


Este important să ne amintim poveștile de succes ale UE, cum ar fi recentul acord nuclear cu Iranul și acordul privind schimbările climatice de la Paris, a spus liderul PPE Manfred Weber (DE). În ceea ce privește referendumul UK, el a spus că multe din ideile premierului Cameron ar putea duce la îmbunătățirea UE în ansamblu, mai ales în domeniile inovației și mai bunei reglementări. Însă Weber a subliniat că nu va accepta niciodată discriminarea cetățenilor UE, chiar dacă scopul ar fi combaterea abuzării sistemelor de protecție socială.


Enrique Guerrero Salom (S&D, ES) a sub,iniat că liderii UE ignoră angajamentele luate la Consiliul European atunci când se întorc în țările lor. "Este ca în mitul lui Sisif, ne întoarcem mereu la punctul de plecare și în domeniile migrației, terorismului și economiei", a spus el, avertizând că dacă UE va continua așa "va fi moartea sa politică".


Geoffrey van Orden (ECR) a criticat UE pentru că încearcă să facă prea mult și nu reușește decât să înrăutățească lucrurile. "Cetățenii nu vor mai multă Europa", ci o UE care "să coste mai puțin" și "să reducă birocrația", a spus el. Van Orden a salutat acordul PNR și a spus că ar trebui să recunoaștem "cât de rezonabile sunt politicile lui Cameron privind migrația.


Doar "290 de persoane din 160 000 au fost relocate până acum" și aceasta din cauza lipsei de decizii din statele membre și nu din cauza UE, a subliniat liderul grupului ALDE Guy Verhofstadt (BE). El i-a cerut lui Tusk să organizeze un summit extraordinar privind criza refugiaților pentru a adopta noi reguli privind relocarea, migrația și o gardă UE pentru paza granițelor și a zonelor de coastă.


Inés Cristina Zuber (GUE, PT) a spus că singurul răspuns al Europei la criza migrației și a refugiaților pare a fi un mecanism mai puternic de expulzare.


În ciuda discuțiilor auto-critice ale summitului despre lipsa unei gestionări a crizei, situația migrației astăzi este încă "dezastruoasă", a spus Ulrike Lunacek (Verzi/ALE, AT), adăugând că o soluție comună ar putea funcționa.


Nigel Farage (EFDD, UK) a amintit atacurile de revelion la adresa femeilor din Köln ca un alt motiv pentru a vota la referendum în favoarea ieșirii din UE. "Britanicii știu că acești tineri din Köln vor avea pașaport european în câțiva ani și vor putea intra în UK", a spus el.


Acest lucru a fost subliniat și de Vicky Maeijer (ENF, NL), care a spus că "mai mulți refugiați înseamnă mai mulți teroriști".