Distribuiți această pagină: 

Cetățenii ucraineni vor putea călători pentru perioade scurte în UE fără vize, după ce Parlamentul a aprobat joi un acord informal cu Consiliul.

Conform noii legislații, ucrainienii care au pașaport biometric vor putea să intre pe teritoriul UE fără vize, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile, pentru turism, vizite, afaceri, dar nu pentru a munci. Exceptarea de la vize se aplică în toate statele UE, mai puțin în Irlanda și Marea Britanie, plus Islande, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.


”Ucraina a îndeplinit toate criteriile, vizele pot fi deci eliminate”, a spus raportorul Mariya Gabriel (EPP, BG), adăugând că eliminarea vizelor va fi încă ”un mesaj puternic care confirmă că Ucraina este un partener cheie al UE în cadrul Parteneriatului Estic.”


Legislația, aprobată cu 521 de voturi la 75 și 36 de abțineri, trebuie adoptată de Consiliul de Miniștri, dar este foarte posibil să intre în vigoare în iunie, 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.


Înainte de a elimina vizele pentru Ucraina, UE a întărit mecanismul de suspendare a acestei facilități, pentru a permite reintroducerea vizelor mai ușor în cazuri excepționale.


 

Cine intervine? 
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement