Distribuiți această pagină: 

Autoritățile cecene trebuie să înceteze persecutarea homosexualilor, iar o anchetă este necesară urgent, au spus deputații joi.

  • Detenția și tortura homosexualilor în Cecenia trebuie oprite
  • Nevoia unei investigații urgente de către Rusia
  • UE și Consiliul Europei să ajute această anchetă

 

Deputații sunt foarte îngrijorați de rapoartele privind detenția și tortura arbitrare a bărbaților care sunt considerați homosexuali în Cecenia (Federația Rusă) și condamnă declarațiile guvernului cecen care neagă existența homosexualilor în țara lor și incită la violență împotriva persoanelor LGBTI.


Deputații cer autorităților să înceteze această campanie de persecuție și să elibereze imediat persoanele deținute ilegal. Ei cer autorităților cecene și ruse să urmeze angajamentele internaționale și să respecte statul de drept și standardele universale de drepturi ale omului, să respecte siguranța persoanelor care ar putea fi în situații de risc, inclusiv persoanele LGBTI.


”Rusia și guvernul său sunt responsabilii principali pentru investigarea acestor acte și pentru aducerea făptuitorilor în fața justiției”, spun deputații. Ei cer ”o anchetă imediată, independentă, obiectivă și detaliată” și cer Comisiei, statelor membre și Consiliului Europei să sprijine Rusia în această anchetă.

 
 

Cifre

 

La 1 aprilie, ziarul rusesc independent Novaya Gazeta a scris că peste 100 de bărbați, considerați homosexuali, au fost răpiți și deținuți în republica autonomă a Ceceniei în Federația Rusă, ca parte a unei campanii coordonate a guvernului. Victimele răpite au fost tratate abuziv, torturate și forțate să spună identitatea altor persoane LGBTI. Conform articolelor, cel puțin trei bărbați au fost uciși.