Distribuiți această pagină: 

  • Foaie de parcurs pentru UE 2025 bazată pe valori democratice și un proces eficient de luare a deciziilor
  • Definitivarea Uniunii apărării, securității, energetice, digitale, monetare și a capitalurilor
  • Posibilități egale pentru toți cetățenii și întărirea competitivității industriale
  • Crearea unor agenții UE pentru drepturile muncitorilor, securitatea cibernetică și anti-terorism

Grupurile politice au salutat viziunea ambițioasă a Președintelui Comisiei Juncker pentru o Europă puternică și unită în 2025, în dezbaterea privind ”Starea Uniunii” de azi dimineață.

Jean-Claude Juncker exprimă o viziune ambițioasă pentru o Europă puternică și unită  

Planurile privind apărarea, securitatea, migrația legală, comerțul internațional, egalitatea socială și măsurile de întărire a capacității bugetare a Uniunii, precum și procesul democratic de luare a deciziilor au fost discutate de liderii grupurilor politice într-o dezbatere de trei ore.

 

Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European, i-a primit în Parlament pe Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker, pe comisarii din Colegiu și pe reprezentanții președinției estoniene pentru dezbaterea anuală privind ”Starea Uniunii”. El a subliniat așteptările cetățenilor europeni pentru mai multă cooperare între instituțiile europene și statele membre privind migrația, terorismul, creșterea economică și drepturile sociale.

 

Pentru a asculta declarațiile întregi ale vorbitorilor, faceți click pe nume.

 

Stabilitatea bugetară, rata scăzută a șomajului și continua refacere economică oferă o ocazie pentru implementarea unei reforme ambițioase a UE bazate pe libertate, drepturi egale și statul de drept, a spus Jean-Claude Juncker.

 

Juncker a anunțat propuneri privind un ministru de finanțe la nivel UE, migrația legală, securitatea cibernetică, drepturile și libertățile muncitorilor, comerțul internațional, uniunea apărării, care vor fi discutate și decise de Parlament și de Consiliu până la finalul mandatului. Pentru a reprezenta o Uniune puternică, Juncker ar dori să vadă președinția Consiliului European și a Comisiei Europene preluate de cel mai de succes ”Spitzenkandidat” care va fi ales de cetățenii UE la următoarele alegeri europene din iunie 2019.

 

Citiți discursul lui aici.

 

Juncker1 Juncker2 Juncker3 Juncker4 Juncker5

 

Președintele grupului PPE Manfred Weber (DE) a salutat viziunea lui Juncker privind întărirea UE: ”Lumea nu ne așteaptă pe noi.” Dar a subliniat îngrijorările oamenilor, cum ar fi teama de globalizare: ”avem nevoie de o economie de piață socială” și ”să ne asigurăm granițele pentru a opri migrația ilegală.” Oamenii sunt șocați de ceea ce se întâmplă în Turcia. ”Turcia nu poate deveni membru deplin al UE”. Și oamenilor le este teamă când se uită la est: ”Avem nevoie de o uniune europeană a apărării pentru a apăra modul de viață european”, a spus Weber, și trebuie să oprim North Stream II.

 

 

Liderul S&D Gianni Pittella (IT) a propus ”să țintim toate multinaționalele care fraudează autoritățile fiscale obligându-le să ramburseze”, să adopte măsuri ”împotriva exploatării tinerilor” și ”o garanție pentru copii” care să asigure educație și adăpost pentru toți copiii din UE. În ceea ce privește migrația, el a cerut Comisiei ”să aibă curajul de a deschide canale legale”, având în vedere că închiderea rutelor ilegale nu a fost de ajuns.

 

Syed Kamall (ECR, UK) a subliniat că, dacă se dorește într-adevăr protecția cetățenilor, ”Europa nu poate fi protecționistă”. Pentru ca economia europeană să prospere, avem nevoie să creăm mai multe posibilități, nu mai multe reglementări, a spus el, adăugând că ”planurile de creștere economică ale UE nu creează locuri de muncă, ci afacerile creează locuri de muncă.” Oamenii din afara PE doresc să știe că ”noi continuăm să stabilizăm vaporul și nu că vom naviga spre alte furtuni”, a conchis el.

 

Liderul ALDE Guy Verhofstadt (BE) a spus că discursul lui Juncker a fost ”vizionar și ambițios în vederea anului 2019”, dar și pentru că ”multe s-au schimbat”, având în vedere că ”primăvara populistă” a fost oprită în Austria, Olanda și Franța. El a subliniat: ”Bine ați venit cu toții de partea rațiunii! (...) Doar Nigel Farage nu înțelege!” referindu-se la majoritatea cetățenilor UE care doresc mai multă acțiune din partea UE. ”UE trebuie să se opună guvernelor extremiste.”

 

Patrick Le Hyaric, vice-președinte al grupului GUE/NGL, a sugerat transformarea fondului Juncker ”într-un fond larg socia și de mediu”. Este nevoie urgentă de a ieși dintr-o logică a competiției în UE și de a construi o Uniune care să combine umanismul social și progresul ecologic cu o directivă corectă pentru lucrătorii transferați, salarii minime, protecție a pensiilor, eradicarea sărăciei și egalitatea între bărbați și femei”, a mai spus el.


Philippe LAMBERTS (BE), co-președinte al Verzi/ALE a cerut ”reconcilierea cetățenilor europeni cu ideea de UE”. El a sugerat că discursul lui Juncker ar fi trebuit să Încerce ”să reducă inegalitățile”, ”să limiteze impactul ecologic asupra naturii”, ”să reorienteze politica comercială”, ”să oprească CETA”, ”să elimine glifosatul și să întărească definiției disruptorilor endocrini.”

 

”Nu ați învățat nimic din Brexit”, a spus Nigel Farage (EFDD, UK), criticând propunerile lui Juncker de a adânci integrarea europeană ”fără acordul oamenilor”.

 

Harald Vilimsky (ENF, AT) a insistat că ENF nu vrea ca Europa ”eșuată” să se extindă și a exprimat opoziția față de proiectul uniunii apărării, precum și de libertatea de mișcare a lucrătorilor în UE. Granițele interne trebuie să fie păstrate pentru a opri ”milioanele de africani și arabi care copleșesc Uniunea.”

 

Declarația președinției estoniene

Concluzii - Juncker