Distribuiți această pagină: 

  • supraaglomerarea poate transforma închisorile în focare de criminalitate
  • investiții în educație pentru a favoriza reabilitarea și prevenirea radicalizării
  • statele membre trebuie să caute alternative la închisoare atunci când este posibil
Statele memre ar trebui să caute alternative la închisoare atunci când este posibil, spun deputații - ©AP Images/European Union-EP 

Deputații se tem că supraaglomerarea din închisorile UE ar putea încuraja radicalizarea. Ei cer autorităților naționale să opteze pentru alternative la închisoare atunci când este posibil.

Statele membre ar trebui să îmbunătățească condițiile din închisori în UE, pentru a proteja sănătatea și confortul deținuților și angajaților, pentru a favoriza reabilitarea și a reduce riscul radicalizării, spun deputații în rezoluția votată joi. Pentru a ajuta la prevenirea radicalizării, deputații recomandă și formarea angajaților, intelligence în închisori, dialog interconfesional și sprijin psihologic.

 

Deputații spun că pedepsele cu închisoarea, mai ales în perioade dinaintea procesului, ar trebui să fie ultima opțiuni, rezervată pentru cazuri justificate legal, considerând că este o măsură cu precădere nepotrivită pentru persoanele vulnerabile cum ar fi minorii, bătrânii, femeile însărcinate și oamenii cu afecțiuni grave.

 

Alternative la pedeapsa cu închisoarea

 

Pentru deținuții care nu reprezintă un pericol grav la adresa societății, deputații cer alternative la închisoare, cum ar fi arest la domiciliu, serviciu în folosul comunității și brățări electronice.

 

Parlamentul încurajează statele membre să aloce resurse adecvate pentru reechiparea și modernizarea închisorilor, să adapteze regulile de detenție la prizonieri și la nivelul de risc pe care îl ridică și să ofere deținuților un program echilibrat de activități și timp în afara celulelor. Nevoile specifice ale femeilor deținute ar trebui, de asemenea, avute în vedere, mai ales în perioada de sarcină și după naștere, se mai arată în text.

 

Deputații avertizează că privatizarea tot mai mare a sistemelor de închisori poate duce la înrăutățirea condițiilor de detenție și submina respectarea drepturilor fundamentale. Ei subliniază rata mare a sinuciderilor în rândul prizonierilor și politica de plasare a deținuților în penitenciare dispersate în teritoriu aplicată în unele state membre, despre care spun că ar fi o pedeapsă suplimentară care afectează familiile deținuților.

 

Raportul de inițiativă proprie a fost aprobat cu 474 voturi pentru la109 împotrivă și 34 abțineri.

 

Citat

 

Joëlle Bergeron (EFDD, FR), raportorul Parlamentului, a spus: ”În majoritatea statelor UE, societatea civilă nu se preocupă de închisori care au devenit vechi și aglomerate. Este timpul să adoptăm o concepție mai umană asupra vieții în închisoare, interzicând închisori prea mari, sprijinind alternative la pedeapsa cu încarcerarea și adaptând instituțiile la profilul deținuților. Întrucât este o competență națională, instituțiile UE ar trebui să ghideze statele către o administrare a închisorilor și a deținuților care să țină cont și de drepturile omului.”

 

      

Background

 

În 2014, închisorile din UE aveau peste o jumătate de milion de deținuți, inclusiv cei acuzați, îndeplinind pedeapsa și cei în arest preventiv (20% din total, conform Eurostat).

 

Conform celor mai recente statistici anuale penale ale Consiliului Europei, care se referă la întreaga Europă, nu numai la UE, numărul deținuților în închisorile Europei s-a micșorat cu 6,8% din 2014 în 2015, deși supraaglomerarea închisorilor a rămas o problemă în 15 state.