Distribuiți această pagină: 

  • Numărul de deputați va scădea de la 751 la 705 după Brexit
  • 46 din cele 73 de locuri ale Marii Britanii, rămase vacante după Brexit, disponibile pentru o posibilă lărgire a UE
  • celelalte 27 de locuri vor fi împărțite între 14 state membre sub-reprezentate
Deputații vor să reducă dimensiunea PE după Brexit 

Parlamentul European se va restrânge de la 751 la 705 deputați după retragerea Marii Britanii din UE, lăsând loc pentru posibile noi state membre.

Pe lângă reducerea dimensiunii PE de la 751 deputați la 705, o redistribuire a locurilor, aprobată de plen miercuri, va crea o rezervă de 46 de locuri din cele 73 vacantate după Brexit.

 

Unele dintre cele 46 de locuri din rezervă ar putea fi realocate noilor state membre care vor intra în UE, sau păstrate pentru a menține dimensiuni mai reduse ale instituției.

 

Noua alocare a locurilor între cele 27 de state

 

Cele 27 de locuri ce au aparținut Marii Britanii vor fi distribuite între 14 state membre sub-reprezentate pentru a reduce inegalitățile actuale în reprezentarea lor în PE, spun deputații.

 

Alocarea locurilor (propunere) - Tabel

 

Ei subliniază și că această alocare se va aplica doar dacă Marea Britanie se retrage cu adevărat din UE. Altfel aranjamentele actuale rămân valabile.

 

Liste electorale pan-europene

 

Propunerea comisiei pentru afaceri constituționale ca un număr de deputați europeni să fie aleși pe o listă pan-europeană a fost respinsă de plenul Parlamentului.

 

Propunerea de decizie a Consiliului European a fost aprobată miercuri cu 431 de voturi la 182 și 61 de abțineri.

 

Citate

 

Co-raportorul Danuta Hübner (PPE, PL) a spus: “În momentele când democrația ca sistem este pusă la îndoială, este datoria noastră să reaprindem pasiunea cetățenilor pentru democrație. Sper că putem face un pas în direcția corectă prin aprobarea unei distribuții a locurilor din PE corecte, obiective, în spiritul tratatelor.”

 

Co-raporotorul Pedro Silva Pereira (S&D, PT) a spus: “Acest vot este un pas înainte important pentru democrația europeană. Noua alocare a locurilor înseamnă că vom reduce numărul total al deputaților de la 751 la 705, asigurând că niciun stat membru nu pierde vreun loc. Țările sub-reprezentate în momentul de față vor primi 27 dintre cele 73 de locuri vacantate de retragerea Marii Britanii. Astfel Parlamentul European va deveni o reflecție mai clară a cetățenilor pe care îi reprezintă.”

 

Ce urmează

 

După aprobarea plenului, inițiativa legislativă va fi supusă deciziei unanime a Consiliului European (șefii de stat și de guvern din UE), iar apoi se va întoarce în Parlament pentru un vot final da/nu. Compoziția Parlamentului European pentru legislatura 2019 - 2024 este una dintre temele probabile de discuții între liderii UE în cursul reuniunii informale din februarie.