Distribuiți această pagină: 

  • Numărul deputaților europeni va fi redus de la 751 la 705 după Brexit
  • 46 dintre cele 73 de locuri ale UK vacantate după Brexit ar putea deveni disponibile pentru o posibilă lărgire a UE
  • 27 de locuri din cele ale Marii Britanii vor fi împărțite între statele membre subreprezentate
Deputații vor să reducă dimensiunea Parlamentului după Brexit  

Parlamentul European trebuie să se reducă de la 751 la 705 membri după retragerea Marii Britanii din UE, creând locuri pentru statele care vor putea alătura în viitor.

Pe lângă reducerea dimensiunii Parlamentului de la 751 la 705 deputați aleși, propunerea de redistribuire a locurilor aprobată de Parlament miercuri prevede ca 46 dintre cele 73 de locuri ale Marii Britanii vacantate după Brexit să fie puse într-o rezervă.

 

O parte sau toate cele 46 de locuri din rezervă ar putea fi realocate noilor state membre care se vor alătura UE în viitor sau păstrate vacante pentru a micșora dimensiunea instituției. Celelalte 27 de locuri să fie distribuite între cele 14 state membre care sunt subreprezentate în momentul de față.

 

Propunerea de realocare a locurilor (tabel)

 

Textul subliniază că noua alocare a mandatelor se va aplica doar dacă Marea Britanie părăsește UE. Altfel se va aplica aranjamentul prezent până când Brexit va fi încheiat din punct de vedere juridic.

Propunerea Consiliului European a fost aprobată cu 566 de voturi la 94 împotrivă și 31 de abțineri.

Citate

Co-raportorul Danuta Hübner (PPE, PL) a spus: “Compoziția Parlamentului European este expresia ultimă a voinței cetățenilor europeni. De aceea este important ca reprezentarea cetățenilor să fie corectă, obiectivă și conformă cu legislația UE. După negocieri lungi și intense, sunt fericită că Parlamentul a consimțit la propunerea noastră. Angajamentul cetățenilor în procesul democratic este foarte important și cred că noua structură a Parlamentului îi va motiva pe cetățeni să devină participanți mai activi în procesul democratic.”

Co-raportorul Pedro Silva Pereira (S&D, PT) a spus: “Aprobarea finală a noii structuri a Parlamentului European este un final fericit al unui proces foarte agitat. Avem motive de satisfacție cu rezultatul final: o alocare corectă a mandatelor, respectând Tratatul de la Lisabona și principiul proporționalității degresive; fără pierderi de mandate de către statele membre și reducerea dimensiunii Parlamentului ceea ce face ca un număr de mandate să fie disponibile pentru a permite integrarea unor noi state membre. Noul Parlament European va asigura o reflectare mai corectă a cetățenilor pe care îi reprezintă.”

Ce urmează

Noua compoziție a Parlamentului European necesită acordul formal al liderilor europeni la summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial.