Alegeri Europene 2019  

 
 

Distribuiți această pagină: 

Președintele Antonio Tajani 

Primăvara viitoare, sute de milioane de cetăţeni vor alege un nou Parlament European.


Cetățenii UE vor evalua cu atenție candidații și programele înainte de a face alegeri care vor contura viitorul continentului nostru şi rolul nostru în lume în următorii ani. Uniunea Europeană, un proiect comun unic bazat pe cooperare pașnică, este amenințată de forţe care doresc să distrugă ceea ce am realizat împreună.


Aceasta contrastează cu rezultatele sondajelor recente, care indică existența unei opinii din ce în ce mai favorabile față de UE. Pentru prima dată, 48 % dintre cetățenii europeni consideră că „vocea lor contează în UE”. În ciuda diferențelor dintre statele membre, acest procent reprezintă o creștere totală de 10 % în ultimii zece ani.


Chiar şi aşa, mai este mult de lucru.


Trebuie să schimbăm Europa şi să o facem mai eficientă în raport cu preocupările cetăţenilor. Trebuie să construim pornind de la ceea ce am realizat deja.


Îndeosebi în următoarea perioadă, cetățenii noștri vor analiza ceea ce face şi cum face Uniunea Europeană pentru a-i proteja, pentru a crea noi oportunități și pentru a transmite o imagine puternică a UE în lume . Ei vor aștepta răspunsuri la îngrijorări legate de fluxurile de migrație, de securitate, de mediu și de locurile de muncă. Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a ne asigura că cetățenii noștri sunt conștienți de rezultatele pe care deputații în Parlamentul European le obțin în fiecare zi, precum reforma în domeniul azilului, colaborarea din ce în ce mai strânsă cu Africa, lupta împotriva terorismului, măsuri anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă din UE, protecţia datelor private.


De anul trecut am plasat Parlamentul European - singura instituție a UE aleasă prin vot direct - în centrul dezbaterii privind viitorul Europei. Şefii de stat sau de guvern ni se alătură periodic pentru a ne prezenta propriile lor viziuni, fapt ce conduce la dezbateri animate care vor servi drept puncte de plecare pentru îmbunătăţirea proiectului european.


Totodată, în luna iunie am găzduit peste 8 000 de tineri la Strasbourg, cu ocazia unui eveniment care ne-a permis să aflăm mai multe despre speranțele și preocupările următoarei generații, dar, mai presus de toate, să înțelegem ce putem face împreună pentru ca Europa să meargă înainte.


Mass-media va juca un rol central în informarea opiniei publice în perioada premergătoare alegerilor europene. Pentru a urmări campaniile electorale din fiecare stat membru și a înțelege impactul acestora și schimbările pe care le vor aduce Parlamentului European în 2019, am pregătit un dosar de presă online, care va fi actualizat periodic. Acesta cuprinde, printre altele, contacte utile, prezentarea realizărilor actualului mandat legislativ, o aplicație electorală, informări generale, fișe informative actualizate constant, grafice și date legate de opinia publică. Sperăm să vă fie util.


Mulţumesc pentru efortul de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetăţenii săi.


Antonio Tajani

Președintele Parlamentului European