Alegeri Europene 2019 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Europenii votează în perioada 23 - 26 mai  

În mai, sute de milioane de cetățeni vor alege un nou Parlament European.

Cetățenii UE vor evalua cu atenție candidații și programele înainte de a face alegeri care vor contura viitorul continentului nostru și rolul nostru în lume în următorii ani. Uniunea Europeană, un proiect comun unic bazat pe cooperare pașnică, este amenințată de forte care doresc să distrugă ceea ce am realizat împreună.

Aceasta contrastează cu rezultatele sondajelor recente, care indică existența unei opinii din ce în ce mai favorabile față de UE. 48 % dintre cetățenii europeni consideră că „vocea lor contează în UE”. În ciuda diferențelor dintre statele membre, acest procent reprezintă o creștere totală de 10 % în ultimii zece ani.

Chiar și așa, mai este mult de lucru.

Trebuie să schimbăm Europa și să o facem mai eficientă în raport cu preocupările cetățenilor. Trebuie să construim pornind de la ceea ce am realizat deja.

Îndeosebi în perioada imediat următoare, cetățenii noștri vor analiza ceea ce face și cum face Uniunea Europeană pentru a-i proteja, pentru a crea noi oportunități și pentru a transmite o imagine puternică a UE în lume . Ei vor aștepta răspunsuri la îngrijorări legate de fluxurile de migrație, de securitate, de mediu și de locurile de muncă. Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a ne asigura că cetățenii noștri sunt conștienți de rezultatele pe care deputații în Parlamentul European le obțin în fiecare zi, precum reforma în domeniul azilului, colaborarea din ce în ce mai strânsă cu Africa, lupta împotriva terorismului, măsuri anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă din UE, protecția datelor private.

Încă din 2017 am plasat Parlamentul European - singura instituție a UE aleasă prin vot direct - în centrul dezbaterii privind viitorul Europei. Șefii de stat sau de guvern ni se alătură periodic pentru a ne prezenta propriile lor viziuni, fapt ce conduce la dezbateri animate care vor servi drept puncte de plecare pentru îmbunătățirea proiectului european.

Totodată, am găzduit peste 8 000 de tineri la Strasbourg și 800 la Bruxelles, cu ocazia unui eveniment care ne-a permis să aflăm mai multe despre speranțele și preocupările următoarei generații, dar, mai presus de toate, să înțelegem ce putem face împreună pentru ca Europa să meargă înainte.

Mass-media va juca un rol central în informarea opiniei publice în perioada premergătoare alegerilor europene. Pentru a urmări campaniile electorale din fiecare stat membru și a înțelege impactul acestora și schimbările pe care le vor aduce Parlamentului European în 2019, am pregătit un dosar de presă online, care va fi actualizat periodic. Acesta cuprinde contacte utile, prezentarea muncii și realizărilor actualului mandat legislativ, o aplicație electorală, linkuri către fișe informative, grafice și date legate de opinia publică. Sperăm să vă fie util.

Mulțumesc pentru efortul de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii săi.

Antonio Tajani

Președintele Parlamentului European