Candidații „cap de listă” și alegerea Comisiei Europene 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Dezbaterea candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene organizată în 15 mai la Bruxelles și transmisă în toate statele UE via Eurovision 

Candidații „cap de listă”

Partidul Popular European (EPP) - Grupul EPP

Partidul Popular European (EPP) l-a desemnat pe Manfred Weber (CSU, Germania) drept candidat „cap de listă” pentru alegerile europene, în cadrul congresului partidului care a avut loc la Helsinki în data de 8 noiembrie.

 • Manfred WEBER 

  Weber, în vârstă de 46 de ani, și-a început cariera politică în Parlamentul regional în 2002 și a fost ales în Parlamentul European în 2004. Începând cu anul 2014, a ocupat funcția de președinte al grupului PPE.

  Candidatul a obținut diploma de inginer fizician la Universitatea de Științe Aplicate din München.

  @ManfredWeber

  Contact media: Marion Jeanne

  Weber Manfred    

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) - Grupul S&D

Fiind singurul candidat „cap de listă” al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Frans Timmermans, în vârstă de 57 de ani, a fost nominalizat oficial de către membrii congresului în Lisabona, în perioada 7-8 decembrie 2018.

 • Frans TIMMERMANS 

  Timmermans (PvdA, Olanda) deține în prezent funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene. El a fost ales pentru prima dată în Parlamentul olandez în 1998. Din 2007 până în 2010 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, iar din 2012 până în 2014 a deținut funcția de ministru al afacerilor externe în cabinetul lui Mark Rutte. Domnul Timmermans deține o diplomă în limba și literatura franceză de la Universitatea Radboud.

  @timmermansEU

  Contact media: Tim McPhie

  Timmermans Frans    
 • Jan ZAHRADIL 

  Zahardil, în vârstă de 55 de ani, este membru al Parlamentului European și al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). De asemenea, el servește și drept Președinte al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor din Europa (ACRE). Înainte de începerea carierei sale în calitate de membru al Parlamentului European în 2004, a fost membru al Camerei Deputaților din Republica Cehă. Dl. Zahradil este cercetător de profesie, deținând o diplomă de licență de la Universitatea din Praga.

  @zahradilJan

  Contact media: Eva Bouchalová

  Zahradil Jan    

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) - Grupul ALDE

În timpul reuniunii partidului din 21 martie la Bruxelles, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și-a desemnat echipa formată din șapte candidați (Echipa Europa).

Partidul Verzilor Europeni - Grupul Verzilor/EFA

Ska Keller, 37 de ani, si Bas Eickhout, 42 de ani, sunt cei doi candidați „cap de listă” ai Partidului Verzilor Europeni anunțați cu ocazia Consiliului de Toamnă al partidului organizat între 23 și 25 noiembrie 2018 la Berlin.

 • Ska KELLER 

  Ska Keller, (Bündnis 90/Die Grünen, Germania) a studiat Studii islamice, turce și evreiești la Universitatea Liberă din Berlin și la Sabanci Üniversitesi din Istanbul. Aleasă deputat european pentru prima oară in 2009, a fost candidat „cap de listă” pentru Partidul Verzilor Europeni și la alegerile din 2014. Keller este co-președinte al grupului verzilor din PE. @SkaKeller

  Contact media: Sophia Borchert


  Bas Eickhout (GroenLinks, Olanda) este membru al Parlamentului European din 2009. @BasEickhout

  Contact media: Marjolein Meijer

  Main Ska    

Alianța Liberă Europeană (EFA) - Grupul Verzilor/EFA


Alianța Liberă Europeană (European Free Allianace, EFA) l-a nominalizat pe Oriol Junqueras (ERC, Spania) în postura de candidat „cap de listă” pentru alegerile europene, cu ocazia adunării generale a EFA care a avut loc la Bruxelles pe 7 martie 2019.


Orio Junqueras, 49 de ani, a fost Vicepreședinte al Generalitat în Catalonia din ianuarie 2016 până în octombrie 2017. @junqueras


Contact media: José-Luis Linazasoro

Partidul Stângii Europene - Grupul GUE/NGL

Partidul Stângii Europene i-a ales pe Violeta Tomič, 56 de ani, și Nico Cué, 62 de ani, in postura de candidați „cap de listă”

 • Nico CUÉ 

  Nico Cué (Liège, Belgia) este figura centrală a mișcării sindicale valone și internaționale și a fost secretar general al muncitorilor din sectorul oțelului in sindicatul FGTB ((Fédération Générale du Travail de Belgique) timp de 12 ani.


  Violeta Tomič (Levica, Slovenia) este membru al Parlamentului sloven din 2014 și vice-coordonator al partidului national Levica. @DSDVioleta

  Cué Nico official    

Cum funcționează procesul candidaților „cap de listă”


Procedura candidaților „cap de listă”, folosită prima dată în alegerile europene din 2014, oferă cetățenilor europeni un cuvânt de spus cu privire la candidații la funcția de Președinte al Comisiei Europene.

Pe baza rezultatelor alegerilor europene, unul dintre candidații „cap de listă” va fi ales Președinte al Comisiei de către Parlamentul European, după ce este propus în mod oficial de către șefii de stat și de guvern, care vor lua în considerare rezultatele alegerilor europene.

Așa s-a întâmplat pentru prima dată în 2014, când candidatul „cap de listă” al Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a fost numit Președintele Comisiei. Înaintea alegerilor din 2014, cinci partide politice europene și-au desemnat candidații „cap de listă”.

Un partid politic european își desfășoară activitatea la nivel european și este format din partide naționale care au reprezentanți în parlamentele naționale în cel puțin un sfert din statele membre. Noi reguli pentru finanțarea partidelor politice și fundațiilor europene au fost aprobate în aprilie 2018.