Componența viitorului Parlament: estimări 

 
 

Distribuiți această pagină: 

În colaborare cu Kantar Public, Unitatea de monitorizare a opiniei publice din Parlamentul European a realizat un exercițiu de alocare estimativă a viitoarelor mandate, pe baza sondajelor cu privire la intențiile de vot din fiecare stat membru, în funcție de actualele grupuri politice.


Ulimele estimări ale mandatelor (cercul interior) în comparaţie cu acutala împărţire a mandatelor @ PE 

Având în vedere că numărul de deputați și componența exactă a viitoarelor grupuri parlamentare nu pot fi prezise, aceste estimări sunt făcute în funcție de structura actualului Parlament și trebuie interpretate ca o imagine a situației politice actuale reprezentate în sondajele cu privire la intențiile de vot.

Cum ar arăta componența următorului parlament cu 751 de mandate în funcție de intențiile de vot din UE28. Click pe segmentele grupurilor politice pentru a vizualiza procentajele.

Cine sunt „alții”


Din 2014 și până în prezent, noi formațiuni politice au apărut pe scenele politice naționale, iar rezultatele sondajelor recente le estimează mandate în viitorul Parlament. Cum acestea nu fac parte în prezent din niciun grup politic din Parlamentul European și în același timp nu sunt membre ale niciunui partid politic european, mandatele estimate le sunt incluse în categoria „alții”. După cum nu se poate ști căror grupuri li se vor afilia după alegeri, această categorie este împărțită egal în dreapta și în stânga componenței hemiciclului.

Evoluția intențiilor de vot


Folosirea datelor publice disponibile din surse de încredere


Niciun sondaj cu privire la intențiile de vot nu a fost comandat de Parlament. Acestea sunt întotdeauna sondaje publice publicate de către institute recunoscute în fiecare stat membru. Numai surse de încredere sunt folosite. Una dintre anexele raportului include o listă detaliată a tuturor sondajelor folosite, a surselor acestora și datelor cheie. Mai mult, un document in format Excel este disponibil pentru descărcare pe această pagină culege sondajele de opinie din fiecare stat membru de la începutul anului 2018. Această selecție a sondajelor nu poate fi însă exhaustivă.


Sondaje dedicate special alegerilor europene sunt folosite înaintea celor care culeg opiniile asupra intențiilor de vot în alegeri naționale. Acolo unde mai multe sondaje sunt disponibile într-o anumită perioadă de referință pentru orice stat membru, datele disponibile sunt recalculate într-o medie a rezultatelor pentru fiecare partid, fără utilizarea vreunei ponderări sau vreunui algoritm ulterior. Documentul Excel oferă rezultatele detaliate ale diferitelor sondaje; în cazul surselor multiple, acestea includ rezultatele medii calculate de către Unitatea de monitorizare a opiniei publice.


Intențiile de vot sunt disponibile de asemenea la nivel de stat membru, utilizând meniul


Fiecare estimare este detaliată într-un raport al evoluției peisajului politic (disponibil pentru descărcare aici)


Pentru informații suplimentare, contactați dgcomm-pom@europarl.europa.eu