Sondaje de opinie și estimări în toate statele membre 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul publică periodic sondaje Eurobarometru prin care sunt monitorizate așteptările și preocupările cetățenilor, precum și intențiile de vot.

O serie de sondaje Eurobarometru dedicate Parlamentului măsoară interesul europenilor pentru alegerile din 2019 și opiniile lor referitoare la proiectul european. Analize post-electorale detaliate vor completa aceste sondaje pentru a înțelege mai bine comportamentul de vot al cetățenilor.


Sondajele din 2018/2019 arată creșterea susținerii pentru UE

Sondajele Parlamentului European din 2018 şi 2019 au confirmat creșterea constantă a susținerii cetățenilor pentru Uniunea Europeană. Realizat cu participarea a peste 27.000 cetățeni din cele 28 de state membre, sondajele au arătat următoarele:


  • 62% dintre cetățeni cred că apartenența tarii lor la UE este un lucru bun, în timp ce două treimi dintre respondenți (68%) sunt convinși că tara lor beneficiază de statutul de membru al UE. Este cel mai bun rezultat în această privință din 1983.
  • 66% dintre europenii participanți la sondaj ar vota ca tara lor să rămână membru al UE (majoritatea în toate statele membre), doar 17 % ar opta pentru a părăsi Uniunea, iar 17% sunt indeciși.

Ultimul Eurobarometru

Sondajul Eurobarometru de primăvară, publicat pe 25 aprilie 2019, a arătat că sprijinul faţă de UE ramâne la un nivel foarte ridicat în ciuda opiniilor eurosceptice. Detalii în comunicatul de presă.

Citiți aici sondajul realizat în septembrie 2018.

Compară cu sondajul din aprilie 2018.


Metodologia sondajului Eurobarometru

Sondajele Parlamentului European și ale Comisiei Europene sunt efectuate de același contractant cu aceeași metodologie pentru a permite compararea și observarea directă a tendințelor. Ele utilizează interviuri directe cu aproximativ 27 000 de respondenți din toate cele 28 de state membre ale UE, provenind din rândul populației generale și în vârstă de cel puțin 15 ani.

Eșantionul sondajului este elaborat astfel încât să reflecte structura socio-demografică a fiecărui stat membru și este pe deplin reprezentativ din punct de vedere statistic. Analiza rezultatelor are ca scop asigurarea unei imagini de ansamblu cât se poate de cuprinzătoare privind evoluțiile de la nivel național, aspectele specifice de la nivel regional, diferențele socio-demografice și tendințele istorice.


Pentru fiecare sondaj sunt disponibile următoarele informații:


  • raportul principal (numai în engleză la data publicării, versiunile în toate celelalte 23 de limbi vor fi publicate mai târziu);
  • o anexă completă socio-demografică și a rezultatelor;
  • fișe informative naționale privind principalele rezultate pentru fiecare stat membru (în engleză și în limba națională);
  • fișierele de date Excel agregate și
  • un fișier complet SPSS cu setul complet de date brute (disponibil la cerere).