Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")
TTIP.
Principal :

TTIP: riscuri și oportunități - Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții

Comerț exterior/internațional 08-07-2015 - 19:03 / Data actualizării: 05-04-2016 - 11:39
 
 

Parlamentul European urmărește îndeaproape negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, care ar putea crea cea mai mare zonă de liber schimb din lume. Se iau în considerare atât așteptările, cât și îngrijorările. Acordul ar putea stimula creșterea economică și crea locuri de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului, însă fiecare parte se gândește în primul rând la propriile piețe și valori. (Mai mult: TTIP: o oportunitate pentru toată lumea?)

Acordul comercial cu SUA trebuie să deschidă accesul pe piața SUA pentru firmele UE, dar să nu compromită standardele UE, spun deputații în recomandarea votată miercuri pentru negociatorii UE. Pentru a rezolva disputele comerciale dintre investitori și state, un sistem nou de justiție, cu judecători numiți public, supus unor reguli de supraveghere și transparență ar trebui să înlocuiască arbitrajul privat stabilit de sistemul rezolvării disputelor dintre investitori și stat (ISDS). (Mai mult: TTIP: acces pe piața SUA, protejarea standardelor UE, reforma rezolvării disputelor)

Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), în curs de negociere între Comisia Europeană și SUA, include o chestiune controversată: mecanismul de rezolvare a disputelor între investitorii străini și state. Unul dintre aceste mecanisme este ISDS. Ce înseamnă acesta? Care sunt diferențele între ISDS și celelalte opțiuni de protecție a investitorilor? (Mai mult: Acordul comercial UE-SUA: ce este ISDS? )

Un acord comercial între UE și SUA ar trebui să aprofundeze accesul UE pe piața SUA, dar nu trebuie să submineze standardele UE sau dreptul de a reglementa în interes public, au spus deputații din comisia pentru comerț internațional în propunerile de recomandări votate joi. Instrumentele pentru rezolvarea disputelor între investitori și state trebuie reformate și îmbunătățite, adaugă ei. (Mai mult: Acord transatlantic: acces la piața SUA, protecția investițiilor, standarde UE )

Parlamentul European lucrează asupra poziției sale privind acordul comercial UE-SUA, cunoscut și ca Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP). Comisia pentru comerț internațional este responsabilă cu redactarea recomandărilor Parlamentului, însă alte 13 comisii vor contribui la acestea cu opinii. Deputații europeni vor dezbate și vota poziția PE înainte de vară. (Mai mult: Acordul comercial UE-SUA: 14 comisii își spun cuvântul)

Dezbaterea și votul programate în Parlamentul European privind negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) au fost amânate din cauza numărului mare de amendamente propuse. Ce înseamnă acest lucru și ce urmează? (Mai mult: Dezbaterea și votul TTIP au fost amânate: ce urmează)

În iunie 2013, UE și SUA au lansat negocieri pentru cel mai mare acord comercial mondial, ce promitea o creștere mai rapidă și mai multe locuri de muncă. Am vorbit cu Bernd Lange (S&D, Germania), președintele comisiei pentru comerț internațional de la Parlamentul European, care redactează un raport ce evaluează rezultatele discuțiilor TTIP. (Mai mult: Bernd Lange despre acordul comercial UE-SUA: „un vapor pe o mare furtunoasă”)

Marți după-amiaza, deputații au discutat cu Karel De Gucht, comisarul european pentru comerț, situația negocierilor cu SUA pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerți și investiții (TTIP). Deputații din toate grupurile politice au cerut mai multă transparență în fața opiniei publice. (Mai mult: Deputații cer mai multă transparență în negocierile transatlantice )

REF. : 20150202TST18313
 
 
Distribuie
 
 
TTIP: Opinia preşedintelui Comisiei pentru comerţ înaintea votului
 

Deşi PE nu este implicat oficial în negocierile privind acordul comercial între SUA şi UE, eurodeputaţii vor avea ultimul cuvânt. Preşedintele Comisiei pentru comerţ internaţional, Bernd Lange, răspunde întrebărilor.

 
Avem nevoie de o transparență absolută, pentru a putea aborda temerile publicului. Bernd Lange președintele comisiei pentru comerț internațional și raportor pentru TTIP (Mai mult)
O reţetă pentru liberalizarea schimburilor transatlantice?
 

Ce ar putea intra sub incidenţa TTIP, preconizatul acord de liber schimb dintre UE şi SUA, şi cine e responsabil cu redactarea lui... în spatele uşilor închise?

 
Acordul comercial UE-SUA
 

Acordul comercial UE-SUA: binecuvântare pentru creşterea economică sau cadou pentru monopolurile multinaţionalelor? Deşi eurodeputaţii Jadot şi Lange solicită ambii protejarea standardelor UE greu obţinute, perspectivele lor diferă.