Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Uniunea energetică.
Principal :

Uniunea energetică - Uniți de îngrijorări legate de energie și mediu

Energie 02-02-2017 - 11:53 / Data actualizării: 07-02-2017 - 11:34
 
 

În februarie 2015, Comisia Europeană a prezentat planuri pentru o uniune energetică ce are scopul de a înlătura obstacolele din calea fluxurilor de energie transfrontaliere și de a face ca Europa să fie mai puțin dependentă de combustibilii fosili, care în momentul de față provin în majoritate din importuri. Rezultatul ar fi reducerea facturilor energetice și a poluării. În anii următori, deputații europeni vor discuta și vota propuneri concrete legate de uniunea energetică. (Mai mult: Europa este pregătită pentru o uniune energetică)

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovarea eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie, dar și asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică vor fi puncte foarte importante pe agenda Parlamentului în cea de-a doua jumătate a legislaturii. O serie de iniţiative sunt deja puse în aplicare, iar o fermă eoliană din Asse (Belgia) este doar unul dintre exemplele de progres din acest domeniu. (Mai mult: Priorități pentru Europa: prețuri accesibile, sigure și energie curată)

Comisia pentru mediu de la Parlamentul European a aprobat reforma sistemului UE de comercializare a emisiilor (ETS) pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice. Propunerea de lege aprobată de eurodeputați pe 24 februarie abordează dezechilibrele între ofertă și cerere pe piața certificatelor de emisii, care stimulează investițiile verzi. (Mai mult: Ce trebuie să știți despre comercializarea emisiilor)

EU este constant în pericol de a rămâne fără energie: 10% din gospodării nu își permit o încălzire adecvată, în timp ce o cantitate enormă de energie este risipită, a spus la comisia pentru mediu, în cadrul unei dezbateri derulate pe 26 și 27 ianuarie, vicepreședintele Comisiei Maroš Šefčovič, responsabil cu uniunea energetică. (Mai mult: Uniți de îngrijorările energetice: dezbatere la Parlament)

Deputații au cerut în votul lor de miercuri privind actualizarea unei legi o scală nouă A-G mai puternică care să arate eficiența energetică a aparatelor electrocasnice, pentru a răspunde progresului tehnologic. Cele mai multe aparate de pe piață sunt acum "clasa A" conform standardelor din 2010, mai multe "+" fiind adăugate (A+, A++, A+++). Deputații spun că cerințe mai dure vor stimula îmbunătățirea și mai mare a eficienței energetice. (Mai mult: Eficiența energetică a aparatelor electrocasnice: deputații cer o scală mai ambițioasă A-G)

Asigurarea furnizării energiei la prețuri acceptabile, ameliorarea eficienței energetice și reducerea emisiilor vor fi în centrul ordinii de zi a Parlamentului European în următoarele luni și următorii ani. Aceste chestiuni vor fi dezbătute și în cadrul reuniunii liderilor UE din 26 și 27 iunie, la Bruxelles. Săptămâna aceasta este dedicată energiei durabile, iar în Europa vor avea loc sute de evenimente pe această temă. (Mai mult: Provocările energetice ale Europei la Parlamentul European )

UE importă peste jumătate din energia pe care o consumă, lucru care o face vulnerabilă față de furnizorii externi, precum Rusia. Pentru a ameliora situația, Comisia Europeană a prezentat planul privind uniunea energetică pentru reducerea acestei dependențe și pentru crearea unei piețe unice energetice în UE. Vă prezentăm câteva cifre despre importurile energetice UE și felul în care variază acestea de la țară la țară. (Mai mult: Dependența energetică a UE în cifre)

REF. : 20150316TST34725