Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Premiul LUX 2015:
Principal :

Premiul LUX 2015 - O parte dintre cele mai bune filme europene ale anului

Cultură 24-07-2015 - 11:42 / Data actualizării: 05-04-2016 - 11:38
 
 

Ce au în comun Parlamentul European și cinematografia europeană? Premiul LUX, un premiu anual acordat de deputații europeni pentru a promova filme europene, valori și probleme sociale. În acest an, laureat al Premiului LUX este Deniz Gamze Erguven pentru filmul „Mustang”, o coproducție franceză, germană, turcă și qatară. (Mai mult: Urmăriți noua ediție a Premiului LUX și celebrați cinematograful european)

Președintele Martin Schulz a anunțat că Mustang a câștigat Premiul LUX al Parlamentului European pentru cinematografie în 2015 , în cadrul ceremoniei din plen de la Strasbourg, marți la prânz. Mustang este povestea a cinci surori adolescente cărora li se impun căsătorii forțate, dar care, decise să își trăiască propria viață, încearcă să rupă jugul acestei tradiții. (Mai mult: Mustang cîștigă anul acesta Premiul LUX pentru cinematografie)

Membrii Parlamentului European vor alege câștigătorul din acest an al Premiului LUX pe data de 24 noiembrie. Cele trei filme care au ajuns în finală sunt: Mediterranea, Mustang și Lecția. Premiul LUX este acordat filmelor care promovează cinematografia europeană, dar și valorile si problemele sociale contemporane. Urmăriți ceremonia de premiere în direct pe site-ul nostru. (Mai mult: Urmăriți în direct: Parlamentul acordă Premiul LUX 2015)

Subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, filmele din finala Premiului LUX călătoresc în această toamnă, vizitând peste 40 de orașe din cele 28 state membre. Publicul european are posibilitatea de a viziona filmele gratuit și de a își alege favoritul. Câștigătorul ales de membrii Parlamentului va fi anunțat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, la data de 24 noiembrie. (Mai mult: Zilele Filmului LUX: privește filmele de lângă tine!)

Trei filme au rămas în competiție pentru Premiul LUX 2015: Mediterranea, Mustang și Urok (Lecția) abordează chestiunile sociale actuale precum imigrația, educația și situația femeilor și a fetelor. (Mai mult: Premiul LUX: 3 filme finaliste)

„Am vrut să spun cu un sentiment de urgență ce înseamnă a fi o femeie, lucru și mai acut și urgent în cazul Turciei”, relatează regizoarea Deniz Gamze Erguven, câștigătoarea Premiului LUX pentru filmul Mustang. Apreciind că a fost „extrem de onorată” să primească premiul de la președintele Parlamentului, Martin Schulz, în cadrul unei ceremonii la Strasbourg, regizoarea de origine turco-franceză afirmă că filmul ei „promovează idealurile europene”. (Mai mult: Regizoarea filmului „Mustang”: Firul de bază al filmului este, de fapt, o aspirație către libertate)

Premiul LUX nu înseamnă doar recunoașterea unora dintre cele mai bune filme europene, ci reprezintă și o oportunitate de a distribui filmele către o audiență largă în cele 28 de state membre. Alăturați-vă conversațiilor din mediul online, bucurați-vă de filme și aflați mai multe despre Premiul LUX și despre oamenii creativi și pasionați ce au realizat filmele finaliste de anul acesta: Mediterranea, Mustang și Lecția. (Mai mult: Premiul LUX 2015: să vorbim despre filme)

Fericirea fără margini și cea mai mare durere se află la distanță de o viață, dar uneori se întâlnesc în mod magic. Felix van Groeningen a arătat acest lucru în filmul său The Broken Circle Breakdown, o poveste de dragoste a unui cuplu belgian care a pierdut un copil și supraviețuiește tragediei prin lacrimi și muzică. Filmul a primit Premiul LUX al Parlamentului în 2013. După ceremonia din 11 decembrie, regizorul ne-a acordat un interviu. (Mai mult: Felix van Groeningen: Mă situez la marginea dintre comedie și tragedie)

Cele 10 filme care sunt în competiție pentru Premiul LUX anul acesta au fost dezvăluite la Festivalul internațional de film de la Karlovy Vary. Cinci dintre acestea sunt primele filme ale unor regizori tineri. Genurile sunt multiple și în selecția oficială se află un film din Islanda. Filmele finaliste, ce vor fi distribuite în statele membre în cadrul Zilelor LUX, vor fi anunțate la sfârșitul lunii. Printre filme se află și Toto și surorile lui, de Alexander Nanău (România, Ungaria, Germania). (Mai mult: Premiul LUX: cele 10 filme în competiție)

REF. : 20150716TST83102
 
 
Distribuie
 
 
Premiul LUX 2015: sărbătoarea cinematografiei europene
 

Să fie filmul nominalizat la Oscar, "Mustang", cel care își va însuși și premiul pentru film, de anul acesta, al Parlamentului European? Sau "Mediterranea" - film care abordează chinurile migranţilor, sau "Lecţia", o poveste a dilemelor etice?

 
Cinematografia europeană, o poveste pasionantă
 

Deşi preţul modic al biletelor atrage un public mai larg în cinematografele din SUA, festivalurile europene de renume mondial scot anual în lumina reflectoarelor prolifica industrie cinematografică europeană.

 
Descoperiți Premiul LUX
 
Filmul "Ida" îşi adaugă în palmares Premiul LUX, acordat de Parlamentul European
 

Paweł Pawlikowski, regizorul filmului "Ida", câştigător al premiului Lux 2014, acordat de Parlamentul European, ne vorbeşte despre importanţa distincţiei şi a finanţării UE pentru viitorul cinematografiei europene.

 
Cum funcţionează: Premiul LUX pentru cinema
 

Frontiere străpunse şi o Europă impresionată: an de an, PE întinde covorul roşu pentru a răsplăti crema cinematografului autentic european. Fast şi lux? Mai degrabă putere şi hotărâre.