Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Terorismul.
Principal :

Terorismul - O amenințare comună

Cooperare polițienească / Justiție și afaceri interne / Relații externe / Securitate și apărare 06-12-2016 - 12:52 / Data actualizării: 03-04-2017 - 15:45
 
 

Aproape toate țările din Europa au simțit povara terorismului într-o formă sau alta și reacțiile nu au fost niciodată ușoare. Evenimentele tragice de la Paris impun încă o dată provocarea de a găsi un răspuns rapid și eficient la adresa celor ce doresc să ne distrugă, protejând în același timp libertățile noastre și modul nostru de viață. (Mai mult: Terorismul: o amenințare fără frontiere)

La câteva zile după atacul terorist de la Londra, ministrul german de interne, Thomas de Maizière, și omologul său francez, Matthias Fekl, au discutat pe 27 martie despre situația securității în UE cu deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile. Ambii au subliniat necesitatea securizării frontierelor externe, a ameliorării schimbului de informații între state și a abordării noilor provocări precum radicalizarea și terorismul. (Mai mult: „Trebuie să acționăm repede în combaterea terorismului”: miniștrii francez și german despre ameliorarea cooperării)

Toți cetățenii UE și din state terțe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificați sistematic în bazele de date, cum ar fi cea a documentelor furate, conform regulamentului votat joi. Noile reguli au fost agreate cu Consiliul la 5 decembrie 2016. (Mai mult: Stoparea luptătorilor străini la granițele externe ale UE )

Agenția Europeană pentru cooperare în domeniul poliției Europol va putea curând să intensifice eforturile pentru a lupta împotriva terorismului, criminalității cibernetice și a altor infracțiuni și să răspundă mai repede amenințărilor, datorită noilor reguli de guvernare aprobate de Parlament miercuri. Noile puteri vor fi însoțite de asigurări solide privind protecția datelor și de instrumente de control democratic. (Mai mult: Cooperarea poliției: deputații aprobă noi puteri pentru Europol în combaterea terorismului )

Noua directivă privind datele din registrul cu numele pasagerilor (PNR) în UE, creat pentru prevenirea, detectarea, investigarea și aducerea în justiție a infracțiunilor teroriste și a celor deosebit de serioase a fost aprobată de Parlament joi. Această directivă va obliga companiile aeriene să dea autorităților naționale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terțe către UE și viceversa. (Mai mult: Parlamentul susține directiva privind registrul cu numele pasagerilor (PNR))

Atacurile de la Bruxelles din 22 martie nu au fost primele de acest fel din Europa. Occidentul a fost vizat de teroriști și a înțeles încă o dată necesitatea cooperării cât mai strânse în combaterea terorismului în UE. În acest context, deputații europeni vor dezbate în plen pe 12 aprilie, cu reprezentanți ai Comisiei și Consiliului, strategiile de combatere a terorismului. (Mai mult: Eurodeputații dezbat în plen strategiile de combatere a terorismului)

Deputații europeni au discutat despre cel mai bun mod de a aborda amenințarea în creștere a terorismului. În timpul dezbaterii de joi dimineață, vorbitorii au subliniat importanța schimbului de informații, precum și necesitatea consolidării controalelor la frontieră, și au cerut statelor membre să-și intensifice colaborarea. (Mai mult: Terorismul: „Amenințarea pare a fi in creștere”)

După aproape două săptămâni de la atacurile din Paris, problema luptei contra terorismului rămâne în centrul atenției Parlamentului European. Luni, pe 30 noiembrie, și marți, 1 decembrie, membrii comisiei parlamentare pentru libertăți civile au discutat despre strategia necesară la nivelul UE pentru intensificarea luptei împotriva oragizației teroriste Statul Islamic. (Mai mult: Registrul de pasageri, Europol și necesitatea unor acțiuni comune - printre primele răspunsuri ale Parlamentului la amenințarea teroristă)

Discursul politic plin de emfază care pune semnul egal între refugiați și teroriști nu face decât să stimuleze ura și deziluzia care îi inspiră pe cei care se alătură grupurilor teroriste, au spus deputații miercuri. În loc să permită libertăților și toleranței europene să se erodeze, statele UE mai bine s-ar strădui să întărească securitatea, crescând cooperarea în domeniul schimbului de date și investind în capacități și tehnologie pentru a lupta împotriva terorismului, spun deputații. (Mai mult: Fără semnul egal între refugiați și teroriști - întăriți securitatea mai bine, cer deputații)

În umbra atacurilor teroriste de săptămâna trecută din Paris, comisia pentru afaceri externe l-a întâmpinat pe ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, pentru a discuta repercusiunile internaționale. Steinmeier a remarcat că „nu există rețete evidente pentru combaterea terorismului” și a subliniat că „o singură acțiune militară nu va fi suficientă pentru a depăși problema.” (Mai mult: Frank-Walter Steinmeier: „Nu există rețete evidente pentru combaterea terorismului”)

„Situația securității în Europa s-a schimbat dramatic în anii recenți”, a spus Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), președintele comisiei pentru libertăți civile, după audierea privind combaterea terorismului și provocările la adresa securității interne UE. Audierea, derulată pe 14 aprilie, a reunit deputați europeni și experți într-o dezbatere privind amenințările teroriste, instrumentele politice UE și combaterea extremismului și radicalizării. (Mai mult: Terorismul: abordarea amenințărilor la adresa securității UE)

Raportorul parlamentar pentru propunerea privind registrul cu numele pasagerilor, Timothy Kirkhope (Conservatorii și Reformiștii Europeni, Regatul Unit), a răspuns întrebărilor și îngrijorărilor ONG-urilor și companiilor aeriene privind echilibrul între libertate și securitate. (Mai mult: Timothy Kirkhope: PNR este un instrument cheie pentru abordarea terorismului și a criminalității)

Radicalizarea cetățenilor UE și misiunile de luptă în Siria și Irak reprezintă amenințări tot mai mari: cele mai multe dintre recentele atacuri teroriste din Europa au fost comise de teroriști pregătiți acasă. În cazul unora dintre ele, s-a dovedit chiar că a fost vorba despre returnarea unor „luptători străini”. Parlamentul a adoptat pe 16 februarie noi reguli pentru combateera terorismului care propun incriminarea actelor pregătitoare și verificări mai stricte la granițele UE. (Mai mult: Noi măsuri împotriva teroriștilor: eurodeputații adoptă o nouă directivă )

Pentru a combate amenințările crescute venite din partea ”luptătorilor străini” care călătoresc către zone de conflict în scopuri teroriste și a ”lupilor singuratici” care planifică atacuri solitare, au fost aprobate joi de Parlament noi reguli europene. (Mai mult: Prevenirea terorismului: combaterea luptătorilor străini și a celor solitari )

În jur de 5.000 de europeni au călătorit în zonele de conflict și s-au alăturat grupurilor teroriste. Atât luptătorii străini aspiranți cât și cei care se întorc, reprezintă o amenințare la securitatea UE. Parlamentul lucrează în prezent la rapoarte care să incrimineze pregătirile atacurilor teroriste și să verifice cetățenii europeni care intră și care părăsesc UE. Vizionați clipul video pentru a afla mai multe despre eforturile Parlamentului în legătură cu combaterea terorismului. (Mai mult: Terorismul: lupta împotriva „califatului” atât în lumea reală, cât și în cea virtuală)

Europol (Oficiul European de Poliție) ajută statele membre UE să lupte împotriva terorismului și infracțiunilor grave. În momentul de față, Parlamentul European lucrează asupra unor reguli noi, care doresc să aducă la zi capabilitățile antiteroriste ale agenției. Dezbaterea și votul vor avea loc în plen miercuri, în urma unui acord din noiembrie cu Consiliul. (Mai mult: Combaterea terorismului: vot privind actualizarea puterilor Europol)

După atacurile teroriste petrecute în noiembrie în Paris, Comisia Europeană a propus legi noi pentru ca armele să nu ajungă în mâini nepotrivite. Marți, la Parlamentul European a avut loc o audiere în care eurodeputații din comisia pentru piața internă au dezbătut propunerile Comisiei Europene despre controlul achiziționării și al deținerii de arme în Europa. (Mai mult: Prevenirea criminalității: Experții și-au împărtășit opiniile în legătură cu noile legi privind controlul achiziționării și al deținerii de arme)

În urma atacurilor teroriste de la Paris, în noiembrie, Franța a cerut celorlalte țări din UE susţinere, prin activarea pentru prima dată a unei clauze de "ajutor și asistență" din tratate. Într-o rezoluție adoptată pe 21 ianuarie, eurodeputații au spus că această cooperare ar trebui să consolideze securitatea și apărarea euroepană și au cerut un rol mai important pentru instituțiile UE. Verificaţi infograficul nostru și aflaţi mai multe despre textul legal și implicațiile practice. (Mai mult: Clauza de apărare reciprocă a UE: ce spune Tratatul și ce înseamnă aceasta în practică)

Rețelele criminale mari și cele teroriste reprezintă o amenințare pentru noi toți. Oficiul European de Poliție, Europol, ajută statele membre în lupta lor împotriva criminalității internaționale și terorismului. Totuși, cum amenințările evoluează, guvernele au convenit să aducă la zi capacitățile Europol de combatere a terorismului. Comisia pentru libertăți civile votează privind noile competențe Europol luni (30/11). (Mai mult: Europol: Sprijinirea statelor membre în combaterea criminalității internaționale)

Membrii și personalul Parlamentului au intonat imnul național francez și au ținut un minut de reculegere, marți, într-o ceremonie în camera plenară, pentru a comemora victimele actelor teroriste de săptămâna trecută, de la Paris. „Atacurile de la Paris reprezintă un atac asupra libertăților noastre, împotriva valorilor europene și modului nostru de viață, un atac împotriva tuturor. În durerea noastră, noi, europenii, stăm umăr la umăr cu poporul francez", a afirmat președintele Martin Schulz. (Mai mult: Parlamentul onorează victimele atacurilor de la Paris: „Nu vom fi otrăviți de acești criminali”)

În jur de 5.000 de europeni s-au alăturat grupărilor teroriste pentru a lupta în Irak și Siria, fapt ce arată că problema combatanților străini constituie o provocare în creștere pentru statele UE. Un raport cu privire la prevenirea radicalizării și a recrutării cetățenilor europeni de către grupările teroriste a fost votat luni, în comisia pentru libertăți civile. Înaintea votului, am întrebat-o pe raportoarea Rachida Dati (PPE, FR) de ce este important să abordăm acest fenomen la nivelul UE. (Mai mult: Rachida Dati despre radicalizarea cetățenilor UE: „Răspunsul trebuie să fie neapărat unul european” )

REF. : 20151125TST04632
 
 
Distribuie
 
 
Panorama luptei împotriva terorismului
 

Pe fondul eforturilor UE de coagulare a acţiunilor antiteroriste, eurodeputaţii şi experţii se pronunţă asupra a cinci dintre dezbaterile-cheie.

 
Europol: Noi prerogative pentru a combate terorismul
 

Noile reguli caută să mărească gradul de cooperare şi schimb de informaţii între forţele de poliţie pentru a eficientiza lupta împotriva terorismului în Europa.

 
Comunicate de presă
 
 
 
Combaterea terorismului: pregătirea răspunsului judiciar al Europei
 

Eurodeputatul Hohlmeier şi preşedintele Eurojust, agenţia de cooperare judiciară a UE, prezintă planurile Europei de a contracara terorismul şi fenomenul luptătorilor străini.

 
Pe panoul "Sosiri": schimbul de date ale pasagerilor companiilor aeriene
 

După negocieri de cursă lungă, a sosit şi votul asupra procedurii de înregistrare a datelor pasagerilor, în scopul împiedicării atentatelor teroriste şi a infracţionalităţii grave.

 
Atentatele de la Bruxelles: efectele politice
 

Eurodeputaţii aflaţi în căutarea unei soluţii de contracarare a terorismului în Europa au o solicitare-cheie: un schimb mai bun de informaţii.

 
Regulile UE privind deţinerea de arme de foc ar putea avea urmări nedorite
 

Eurodeputaţii caută să ajungă la un echilibru între prevenirea accesului teroriştilor la arme de foc şi drepturile colecţionarilor şi vânătorilor.

 
Europol: combaterea infracţionalităţii şi terorismului în Europa
 

În urma recentelor atentate de la Paris, eurodeputaţii au votat în favoarea eficientizării Biroului European de Poliţie, Europol, şi solicită statele membre să coopereze fără rezerve.

 
Cum poate fi prevenită radicalizarea?
 

Într-un interviu înregistrat puţin înaintea atentatelor de la Paris, eurodeputata franceză Rachida Dati vorbeşte despre ce ar trebui să facă Europa pentru a împiedica organizaţiile teroriste să radicalizeze şi recruteze cetăţenii săi.