Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")
top story icon
Principal :

Israel și Palestina - Speranțe pentru o pace de lungă durată în această regiune?

Instituții / Relații externe 23-02-2017 - 15:12 / Data actualizării: 24-02-2017 - 09:05
 
 

O pace de lungă durată între Israel și Palestina rămâne prioritatea Uniunii Europene. În septembrie 2015, eurodeputații au cerut o abordare nouă privind conflictul dintre Israel și Palestina și reluarea eforturilor pentru promovarea păcii. Eurodeputații au insistat asupra menținerii viabilității soluției bazate pe două state. În decembrie 2014, membrii Parlamentului European au votat pentru susținerea „recunoașterii statului palestinian”. (Mai mult: UE și procesul de pace din Orientul Mijlociu)

Procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un moment critic, iar UE și statele sale membre ar trebui să recunoască independenţa statului palestinian, potrivit eurodeputaţilor din delegația Parlamentului în Palestina. Liderul delegaţiei şi ceilalţi cinci membri au vizitat Ierusalimul și Cisiordania, între 20-24 februarie. Iar în plen, pe 14 februarie, a fost analizată recenta decizie a guvernului israelian privind legalizarea retroactivă a unor aşezări construite ilegal în Palestina. (Mai mult: Israel-Palestina: deputații europeni își exprimă îngrijorarea cu privire la procesul de pace)

”Conducerea aleasă a Israelului a sprijinit și sprijină în continuare două state pentru două soluții pentru oameni”, a spus președintele statului Israel Reuven Rivlin deputaților, miercuri. Cu toate acestea ”în acest moment, un acord permanent de pace între noi și palestinieni nu poate fi atins”, a mai spus el, cerând UE să ajute la reconstrucția încrederii între părți. (Mai mult: Președintele israelian care deputaților să ajute la reconstrucția încrederii în Orientul Mijlociu )

Refugiați în proces de relocare în Europa, refugiați palestinieni ce trăiesc de ani de zile în tabere, organizații internaționale și ONG-uri locale - aceștia au fost interlocutorii deputaților de la comisia pentru libertăți civile ce au vizitat Libanul în perioada 19-22 septembrie. Misiunea acestora a fost de a evalua situația din Liban în calitate de legislatori pentru viitoarele reguli privind relocarea refugiaților. (Mai mult: Liban: sunt necesare instrumente mai bune pentru abordarea crizei refugiaților)

Șeful agenției ONU responsabile cu furnizarea asistenței către cele cinci milioane de refugiați palestinieni în Iordania, Liban, Siria și Teritoriile Palestiniene a vorbit deputaților europeni de la comisia pentru afaceri externe pe 2 martie. Domnul Pierre Krähenbühl ne-a vorbit într-un interviu despre ramificarea ostilităților în Gaza și Siria și activitățile UNRWA. În 2007-2013, 57% din bugetul agenției a venit de la UE și statele sale membre. (Mai mult: Șeful UNRWA despre criza umanitară din Gaza: o bombă cu explozie întârziată)

Parlamentul "sprijină în principiu recunoașterea statului palestinian și soluția bazată pe două state și consideră că acestea ar trebui însoțite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui să avanseze", se arată într-o rezoluție votată miercuri. Pentru a sprijini eforturile diplomatice ale UE în procesul de pace din Orientul Mijlociu, PE a decis lansarea unei inițiative ”Parlamentari pentru Pace”, care să aducă împreună deputați europeni și deputați israelieni și palestinieni. (Mai mult: Rezoluția Parlamentului European privind recunoașterea statului palestinian)

”Este timpul pentru popoarele noastre să trăiască în libertate, fără ziduri și puncte de trecere”, a spus președintele Autorității Naționale Palestiniene Mahmoud Abbas joi, în discursul său în fața deputaților. El a transmis mulțumirile oamenilor față de Parlamentul European pentru recunoașterea statului Palestina și a criticat Israelul pentru continuarea ocupației în teritoriile palestiniene. (Mai mult: Președintele Abbas militează pentru statul Palestina și critică Israelul în PE)

Parliament called on Thursday for a fresh EU approach to the Israeli-Palestinian conflict. The EU must fulfil its responsibilities as an influential player and take a bold and comprehensive peace initiative for the region, MEPs said, regretting the lack of a comprehensive and coherent vision of the EU's engagement in the Middle East Peace Process, despite its ambitions there. (Mai mult: MEPs press the EU to come up with a bold peace initiative for the Middle East)

În urma atacurilor de la Paris, Secretarul General al Ligii Arabe a cerut ameliorarea cooperării cu UE pentru combaterea extremismului. Nabil El Araby a spus eurodeputaților de la comisia pentru afaceri externe că „problemele cărora trebuie să le facem față astăzi au caracter universal”. (Mai mult: Nabil El Araby: „UE este privită de mulți ca fiind conștiința lumii astăzi”)

Deputații europeni din întregul spectru politic au condamnat recentul val de violență din Gaza și Israel în cadrul unei dezbateri, miercuri seara, cerând tuturor părților să ajungă imediat la un acord de oprire a focului. Astăzi, Parlamentul va vota o rezoluție privind intensificarea violenței între Israel și Palestina. (Mai mult: Eurodeputații cer oprirea imediată a focului în conflictul dintre Israel și Palestina)

Recent, Suedia a devenit prima țară occidentală din UE care recunoaște statul Palestina. Pe 17 decembrie, deputații europeni au votat o rezoluție despre recunoașterea statului Palestina. Va ajuta aceasta la eliminarea violenței din regiune? Am pus câteva întrebări președintei delegației pentru relațiile cu Consiliul Legislativ Palestinian, Martina Anderson (GUE/NGL, Regatul Unit) și președintelui delegației pentru relațiile cu Israel, Fulvio Martusciello (PPE, Italia). (Mai mult: Ar trebui recunoscut statul Palestina?)

REF. : 20160617TST32661
 
 
Distribuie
 
 
Liderii israelieni și palestinieni se adresează eurodeputaților
 

Parlamentul este gazda preşedinţilor Israelului şi Autorităţii Naţionale Palestiniene pe 22 și 23 iunie.

 
Parlamentul își reafirmă sprijinul ferm în favoarea unei soluții bazate pe coexistența a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalimul servind drept capitală pentru ambele state, cu un stat Israel sigur și un stat palestinian independent, democratic, contiguu și viabil care să conviețuiască în pace, securitate și recunoaștere reciprocă, pe baza dreptului la autodeterminare și a respectului deplin al dreptului internațional. Rezoluţia referitoare la recunoașterea statului palestinian (Mai mult)
Statul palestinian: temelia păcii sau rodul acesteia?
 

Miza este uriaşă şi împarte lumea în două tabere: ar trebui ca recunoaşterea statului palestinian să preceadă negocierile de pace sau invers? Sunt israelienii şi palestinienii gata pentru oricare dintre variante? EPTV investighează.

 
Statalitatea Palestinei: ce tip de recunoaştere?
 

Statalitatea Palestinei este un drept inalienabil sau depinde de progresele înregistrate în procesul de pace cu Israelul? Am adresat întrebarea eurodeputaţilor Gilles Pargneaux şi Cristian Dan Preda.