Denarna politika v območju evra: poslanci s predsednikom @ecb Draghijem ob 15:00. Spremljajte v živo… https://t.co/OSvegeyrYw

Glej tudi: 

CS 1 million followers.png        

Parlamentu na Twitterju sledi več kot milijon uporabnikov! 
Zadeve EU 
 

Delu Evropskega parlamenta na Twitterju sledi več kot milijon uporabnikov. Sešteli smo namreč vse sledilce, ki spremljajo 26 uradnih računov Parlamenta na Twitterju; vsak od njih objavlja v enem izmed uradnih jezikov EU, eden pa je namenjen predvsem objavi fotografij. Če se nam v osmih letih, odkar je Parlament aprila 2009 prvič odprl račune na Twitterju, še niste pridružili, storite to čim prej!

Infografika        

Eurobarometer 2017: Evropejci želijo evropske rešitve 
Zadeve EU 
 

Delež Evropejcev, ki menijo, da Evropska unija ne ukrepa dovolj na področjih boja proti terorizmu, varnosti, priseljevanja in brezposelnosti se je v primerjavi z lanskim letom zmanjšal: to je eden izmed rezultatov raziskave javnega mnenja Eurobarometer, ki so jo za Parlament opravili marca letos. Ob tem 57 odstotkov Evropejcev meni, da je članstvo v EU dobra stvar; razlike med članicami unije so sicer tukaj precejšnje.

Hiša evropske zgodovine: zgodba, ki ji ni enake        

Zamenjajte perspektivo: 6. maja se odpre Hiša evropske zgodovine v Bruslju 
Zadeve EU 
 

Od starogrškega mita o Evropi do političnih, gospodarskih in socialnih procesov, ki so v 20. stoletju pripeljali do evropskega združevanja: to je pot, ki jo boste lahko prehodili v Hiši evropske zgodovine. Muzej v samem središču bruseljske evropske četrti se bo odprl 6. maja, odprt pa bo vse dni v tednu. Vstop je brezplačen. Če se mudite v Bruslju, potem obiščite tudi Hišo evropske zgodovine!

Private security companies: stricter rules and more oversight        

Strožja pravila za zasebna varnostna podjetja: vojskovanje prepovedati 
Varnost 
 

Število vojaških posredovanj v tujini narašča, obseg sredstev za vojsko pa stagnira. Zato se tudi države EU vse bolj obračajo na zasebna varnostna podjetja; njihovo osebje varuje vojaška oporišča in skrbi za varnost ljudi. Vendar pa zanašanje na ta podjetja ni brez tveganj, saj so bila ta udeležena tudi v incidentih s smrtnimi izidi. Odbor za zunanje zadeve želi zato strožji nadzor nad temi podjetji, predvsem pa poslanci menijo, da ne bi smela biti udeležena v vojaških operacijah.

infographic illustration on collaborative economy        

Sodelovalno gospodarstvo koristi potrošnikom, kako pa je s pravicami delavcev? 
Gospodarstvo 
 

Uber, BlaBlaCar, Deliveroo, Airbnb: ste že uporabili te spletne platforme, da bi si organizirali prevoz, prenočišče ali dostavo hrane na dom? V Evropi so te storitve vse bolj priljubljene; obseg transakcij v t.i. sodelovalnem gospodarstvu se je leta 2015 v primerjavi z letom prej skoraj podvojil na 28 milijard evrov. Odbor za notranji trg je 3. maja podprl poročilo, ki se ukvarja s prednostmi in izzivi novih poslovnih modelov.

"Ko svobode tiska ni več, je konec tudi demokracije."        

Jaromír Štětina: “Svoboda tiska je temeljni pogoj za demokracijo.« 
Svet 
 

Češki poslanec Jaromír Štětina (ELS) je leta 1968 v času praške pomladi delal kot novinar časopisa Mladá Fronta. Ker se ni strinjal z invazijo varšavskega pakta na takratno Češkoslovaško, je izgubil službo. »Ko se odpravi svoboda tiska, je konec tudi z demokracijo. V preteklosti smo to že videli,« opozarja Štětina v pogovoru, ki si ga lahko v celoti ogledate v video prispevku. V Evropski parlament je bil Štětina izvoljen leta 2014.

Kako prepoznati lažne novice        

Svetovni dan svobode tiska 2017: kako prepoznati lažne novice? 
Družba 
 

Kot vsako leto bo tudi letos pododbor Parlamenta za človekove pravice ob 3. maju, svetovnemu dnevu svobode tiska, razpravljal o grožnjah in izzivih, s katerimi se sooča novinarstvo. V četrtek se bodo tako poslanci posvetili lažnim novicam, propagandi in dezinformacijam: kako ukrepati proti njihovemu širjenju, ki ogroža demokratično razpravo? Ob tem smo pripravili kratek vodič, ki vam bo pomagal resnične novice ločiti od lažnih.

Naročite se na novice o temah, ki vas najbolj zanimajo.