Štirje novi komisarji namesto nekdanjih, ki so novi poslanci  

V ponedeljek bodo evropski poslanci opravili zaslišanja kandidatov za štiri nove komisarje, ki bodo nadomestili tiste, ki so bili izvoljeni v Parlament. Novi člani Komisije bodo Jyrki Katainen (Finska), Ferdinando Nelli Feroci (Italija), Martine Reicherts (Luksemburg) in Jacek Dominik (Poljska). Glasovanje o imenovanjih bo v sredo opoldne.

Mandat sedanje Komisije se sicer konča 31. oktobra. V skladu s Poslovnikom Evropskega parlamenta se morajo kandidati za komisarje predstaviti matičnim odborom, ki se ukvarjajo z njihovimi delovnimi področji.


Jyrki Katainen, ki bo zamenjal Ollija Rehna, se bo predstavil odboru za ekonomske in monetarne zadeve.


Ferdinando Nelli Feroci, ki bo zamenjal Antonia Tajanija, se bo predstavil odboru za industrijo, raziskave in energetiko.


Martine Reicherts, ki bo zamenjala Viviane Reding, se bo predstavila odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve


Jacek Dominik, ki bo zamenjal Janusza Lewandowskega, se bo predstavil odboru za proračun.


Glasovanje o imenovanjih


Plenarno glasovanje o imenovanjih novih komisarjev bo v četrtek opoldne. Če bodo kandidati potrjeni z večino oddanih glasov, bodo novi komisarji lahko takoj prevzeli svoje zadolžitve.


IM-Press topic: Institutional

Procedure Code: 2014/0803(NLE) - Katainen, 2014/0804(NLE) - Dominik, 2014/0805(NLE) - Nelli Feroci, 2014/0806(NLE) - Reichert

Glasovanje: sreda, 16. julij

Postopek: Posvetovanje


#EU #Commissioners #hearings