Proizvodi v tej kategoriji 

infographic illustration on collaborative economy        

Sodelovalno gospodarstvo koristi potrošnikom, kako pa je s pravicami delavcev? 
Gospodarstvo 
 

Uber, BlaBlaCar, Deliveroo, Airbnb: ste že uporabili te spletne platforme, da bi si organizirali prevoz, prenočišče ali dostavo hrane na dom? V Evropi so te storitve vse bolj priljubljene; obseg transakcij v t.i. sodelovalnem gospodarstvu se je leta 2015 v primerjavi z letom prej skoraj podvojil na 28 milijard evrov. Odbor za notranji trg je 3. maja podprl poročilo, ki se ukvarja s prednostmi in izzivi novih poslovnih modelov.

Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem updating MEPs on Greek bailout        

Dijsselbloem: Zdaj lahko razmišljamo o odpisu dolga Grčiji 
Gospodarstvo 
 

»Lani smo se zavezali, da bomo premislili o vzdržnosti grškega dolga; to je edini način, da pridemo do vzdržne rasti in vzdržne gospodarske prihodnosti,« je v zvezi z odpisom dolga Grčiji poslancem na plenarnem zasedanju 27. aprila dejal predsednik evroskupine, nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem. Grški javni dolg je konec leta 2016 kljub ostrim varčevalnim ukrepom znašal 179 odstotkov BDP, brezposelnost pa je marca dosegla 23,5 odstotka.

Emisije avtomobilov: preiskovalni odbor črpa nauke iz škandala        

Škandal z izpusti CO2: poslanci bodo glasovali o izsledkih preiskave 
Gospodarstvo 
 

Po enem letu dela so člani preiskovalnega odbora za merjenje izpustov v avtomobilskem sektorju 28. februarja potrdili končno poročilo o svoji preiskavi. V njem zahtevajo strožji nadzor nad izpusti iz avtomobilov v EU. »Dobili smo lekcijo, zdaj pa bomo naredili domačo nalogo in poskrbeli, da se takšen škandal več ne ponovi,« je dejal Jens Gieseke (ELS, Nemčija), eden izmed poročevalcev.

Nadomestiti nevarne pesticide        

Pesticidi: poslanci želijo hitrejšo izdajo dovoljenj za manj tvegane produkte 
Gospodarstvo 
 

»Uporabljamo preveč navadnih pesticidov, ki so kemični in večinoma nevarni; njihov cilj je pobiti žive organizme, pri tem pa škodijo tudi našemu zdravju,« opozarja Pavel Poc (S&D, Češka). Poslanec je eden izmed avtorjev resolucije, v kateri Parlament Evropsko komisijo poziva, naj pospeši izdajo dovoljenj za zdravju manj nevarne pesticide. Gre za snovi, ki vsebujejo viruse, bakterije in zajedalce, pojasnjuje drugi avtor resolucije, italijanski poslanec Herbert Dorfmann (ELS).

Interview with Mady Delvaux        

Roboti prihajajo: nam res grozijo izguba služb in nova varnostna tveganja? 
Gospodarstvo 
 

Od kamene dobe preko industrijske revolucije do dobe interneta: človeštvo se je skozi vso svojo zgodovino izpopolnjevalo v rabi vse bolj zapletenih orodij. Že nekaj časa je v vzponu robotika: igrače, brezpilotna letala in avtomobili so naprave, ki jih danes upravljajo tudi roboti. Na plenarnem zasedanju bodo poslanci 15. februarja razpravljali, dan kasneje pa še glasovali o prvi zakonodaji EU za področje robotike. O njej smo se nedavno pogovarjali s poročevalko Mady Delvaux (S&D, Luksemburg).