Do naročenih digitalnih vsebin tudi v tujini brez težav 

 
 

Deli to stran: 

Naročniki plačljivih storitev ponudnikov vsebin, kot so filmi in serije, bodo s 1. aprilom imeli dostop do njih tudi na potovanjih po EU izven svoje države.

Do digitalnih vsebin vse bolj dostopamo na mobilnih napravah. Ko pa se službeno ali na počitnicah znajdemo v drugi državi EU, do nekaterih vsebin ne moremo dostopati - tudi če smo zanje plačali naročnino. Tega s 1. aprilom ne bo več.

»Če npr. živite v Nemčiji in greste na obisk ali službeno pot v Španiji, potem boste lahko dostopali do vsebin, ki ste jih imeli na voljo v Nemčiji, enako velja za vse ostale države EU,« pojasnjuje poročevalec o uredbi, francoski poslanec Jean-Marie Cavada (ALDE).

Poslanci so uredbo potrdili 18. maja 2017.

Ponudniki vsebin bodo imeli možnost preveriti, kje se naročnik na njihove storitve nahaja, seveda ob upoštevanju zakonodaje o varstvu osebnih podatkov.

Pričakovati je, da bo uredba zmanjšala povpraševanje po piratskih kopijah vsebin, saj bo olajšala zakonito dostopanje do njih.

Skoraj 11 odstotkov evropskih gospodinjstev je sicer leta 2016 imelo naročnino na storitve video na zahtevo. Ta delež naj bi se do leta 2020 podvojil.

Uredba spada v paket zakonodaje, ki je s 15. junijem 2017 ukinila roaming.

Poslanci so nedavno omejili še geoblokiranje, ki ponudnikom blaga in storitev omogoča, da zavrnejo poskus nakupa, če potrošnik prihaja iz določene države. Pri tem so sprejeli še zakonodajo, ki bo uvedla več preglednosti pri cenah čezmejne dostave paketov.