Evropejci bolj optimistični glede rasti, a zaskrbljeni zaradi neenakosti 

 
 

Deli to stran: 

©AP Images/European Union-EP 

Se stvari premikajo v pravo smer? Čeprav so Evropejci bolj optimistični kot lani, pa jih več kot polovica meni, da za njihovo državo to ne drži.

To kažejo rezultati raziskave evropskega javnega mnenja Eurobarometer 2017, ki jo je Parlament objavil aprila.

 

Delež Evropejcev, ki menijo, da se EU premika v napačno smer, je padel s 54 na 50 odstotkov. Bolj optimistični so Evropejci tudi v zvezi z dogajanjem v svojih državah; da se premikajo v napačno smer, jih je lani menilo 58 odstotkov, letos pa 51 odstotkov.

 

Kako dolgo bo trajala kriza?

 

Samo 22 odstotkov Evropejcev meni, da se v njihove države vrača gospodarska rast. To je dva odstotka več kot lani. 30 odstotkov vprašanih pričakuje, da bo kriza trajala več let, kar je dve odstotni točki manj kot lani.

 

V Grčiji, kjer je stopnja brezposelnosti okoli 23 odstotkov, so ljudje najbolj pesimistični. 71 odstotkov Grkov meni, da bo kriza trajala dolgo. Na Nizozemskem, Danskem in Malti, kjer se stopnja brezposelnosti giba pod petimi odstotki, so ljudje najbolj optimistični; tam le eden izmed desetih vprašanih računa z dolgo krizo.

 

Ob tem 78 odstotkov Evropejcev želi, da bi EU bolj ukrepala na področju boja proti brezposelnosti.

 

Ukrepi EU za spodbujanje rasti in zaposlovanja

 

Da bi preprečil ponovne izbruhe kriz, je Parlament podprl strožji nadzor nad bankami in načrte za jamstvo za bančne vloge malih varčevalcev, sprejel pa je tudi ukrepe proti neodgovorni proračunski politiki držav članic. Z evropskim skladom za strateške investicije pa želi EU spodbuditi gospodarsko rast in zaposlovanje.

 

Neenakost

 

Da je neenakost v njihovih državah pomembna, je odgovorilo 84 odstotkov vprašanih; 64 odstotkov jih je menilo, da se bo neenakost v naslednjih letih le še povečevala.

 

Eden izmed ukrepov proti pretirani neenakosti je pravična obdavčitev dobičkov in premoženja. Zato Parlament podpira boj proti davčnim utajam in si prizadeva za bolj učinkovito obdavčevanje korporacij.

 

Preberite več o tem, kakšne ukrepe sprejema Parlament za spodbujanje rasti in zaposlovanja.