Ukinitev pribitkov za roaming: od 15. junija po vsej EU 

 
 

Deli to stran: 

Če boste po tem datumu uporabljali mobilne storitve v EU izven svoje države, boste zanje plačali toliko, kot plačujete doma.

Telefonski klici, sporočila SMS, brskanje po internetu in prenos podatkov: vse te storitve vas bodo v drugih državah EU stale toliko, kot vas stanejo doma.

 

V EU se s 15. junijem namreč ukinjajo pribitki za gostovanje v tujih mobilnih omrežjih. Dodatnih stroškov z roamingom uporabniki ne bodo imeli niti na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu.

 

Odprava stroškov roaminga: najbolj pogosta vprašanja

 

Projekt odprave pribitkov za roaming se je začel pred desetimi leti, njegova gonilna sila pa je bila takrat evropska komisarka, danes pa poslanka Viviane Reding (ELS, Luksemburg).

 

»Odprava stroškov roaminga pomeni več svobode gibanja za državljane. Ne bodo več plačevali za prehod meje, počutili se bodo lahko kot doma, Evropa bo njihov dom,« je v pogovoru dejala poslanka. Video prispevek si lahko ogledate na začetku tega prispevka.

Načelo pravične uporabe (fair use)

 

Če uporabniki mobilnih storitev ne bodo koristili dlje časa v tujini kot doma, potem bodo zanje plačevali domačo ceno. V nasprotnem primeru jim bodo lahko operaterji zaračunali pribitek.

 

Gre za načelo pravične uporabe, ki ga je v zakonodajo o odpravi roaminga uspešno vnesel Parlament.

 

Kaj pričakovati ob odpravi roaminga? Brifing EP Think Tank

 

S tem želi EU preprečiti zlorabe uredbe. Uporabniki bi se namreč lahko naročili na mobilne storitve v državi, kjer so te cenejše, nato pa jih uporabljali v svoji domači državi, kjer so dražje.

 

Kako se je odpravljal roaming v EU

 

Leta 1998 je minuta telefonskega klica v tujini znašala 1,63 evra, leta 2014 19 centov, od aprila 2016 pa le še 5 centov na minuto.

 

Cena prenosa 1 MB podatkov v EU

Leto

6€

2007

70 centov

2012

20 centov

2015

Domača cena + 5 centov

2016

Domača cena

2017

 

 

Še posebej je ukinitev roaminga pomembna za storitve prenosa podatkov, kot je brskanje po internetu. Obseg trga prenosa podatkov v EU se je od leta 2007 povečal za 630 odstotkov.

V prvi polovici leta 2018 bo v veljavo stopila tudi uredba, ki bo uporabnikom brez pribitkov omogočala dostop do naročenih spletnih vsebin tudi v drugih državah EU.

 

Pot do dokončne odprave roaminga je odprl dogovor med Parlamentom in Svetom EU o omejitvi velikoprodajnih cen, ki si jih za gostovanje v svojih omrežjih med seboj zaračunavajo operaterji.

 

»Zahvaljujoč odločnosti Parlamenta smo dosegli odpravo pribitkov na roaming. Lahko potujemo po Evropi, brez da bi se morali bati šoka, ko pridemo domov,« je dejala poročevalka, španska poslanka Pilar del Castillo (ELS).

 

Sodelujte v pogovoru s poslanko na Facebooku, 15. junija ob 11. uri.