Več pravic za kupce v trgovinah in na spletu (video) 

 
 

Deli to stran: 

Evropski parlament je potrdil nova pravila o pravicah potrošnikov ob nakupu blaga z napako.


Evropski parlament je 26. marca z glasovanjem na plenarnem zasedanju sprejel direktivi, ki potrošnikom prinašata razširjene pravice do kompenzacije v primeru nakupa poškodovanega ali nedelujočega izdelka. Ob tem prinašajo tudi poenotenje pristojne zakonodaje v državah EU, kar bo koristilo trgovcem, saj se bodo tako veliko lažje in enostavneje prilagodili predpisom.


Digitalne vsebine


Nova pravila o dostavi digitalnih vsebin odgovarjajo na specifične potrebe, ki jih prinaša tehnologija, zakonodaja pa jih v številnih državah do sedaj ni upoštevala.

Pravila o nakupih spletnih vsebin, aplikacij, glasbe ali iger v nekaterih državah sploh ne obstajajo, kar pomeni, da se potrošniki takrat, ko želijo izdelek reklamirati, znajdejo v težkem položaju. Pogosto ni jasno, na koga se naj v takih primerih sploh obrnejo.

Pravila obsegajo vse tipe digitalnih nakupov, tako naročnin (na primer storitve za poslušanje glasbe), kot tudi enkratnih nakupov (na primer igre na pametnem telefonu). Kupec je v obeh primerih zaščiten, ne glede na to, na kakšen način je plačal izdelek: z denarjem ali z deljenjem svojih osebnih podatkov, kar je pogosto način delovanja platform za spletna družbena omrežja.

Če problem v dostojnem roku ni rešen, je kupec upravičen do popusta ali do vrnitve denarja.Gmotne dobrine


Enotna pravila bodo veljala tudi za spletne in fizične nakupe vseh gmotnih dobrin v EU. Kupci bomo zaščiteni v enaki meri ne glede na to, v kateri državi smo izdelek kupili. To bo povečalo zaupanje in samozavest potrošnikov, podjetjem pa olajšalo čezmejno poslovanje in zmanjšalo administrativne ovire.

Kupci bomo tako imeli za vrnitev ali zamenjavo vseh vrst izdelkov z napako na voljo dve leti časa od dneva nakupa, ne glede na to, ali gre za računalniško igro ali pa za pralni stroj.

Nova pravila tudi podvajajo čas, ki ga imajo kupci na voljo za vrnitev izdelka brez posredovanja dokazil ali posebnih razlogov. To pomeni, da je v primeru, ko se napaka na izdelku pojavi v roku enega leta od nakupa, kupec upravičen do zamenjave ali kompenzacije brez potrebnih dodatnih pojasnil ali dokazil.


Evropski svet je direktivi podprl 14. aprila. Države bodo v roku dveh let omenjene spremembe vnesle v svoje zakonodaje.