9,2 milijarde evropskih naložb v ključne digitalne tehnologije  

 
 

Deli to stran: 

Evropska unija je pripravljena vložiti milijarde v razvoj na področju visokozmogljivega računalništva, umetne inteligence, kibernetske varnosti in digitalnih veščin.

Naložbe v digitalne tehnologije: razvoj viskokozmogljivega računalništva, umetne intelignece, kibernetske varnosti in digitalnih veščin.  

Poslanci so potrdili financiranje dobrih devet milijard evrov vrednega programa Digitalna Evropa, ki bo z vlaganjem v razvoj zagotovil, da bodo Evropejci imeli dostop do ključnih tehnologij, znanj in spretnosti potrebnih za reševanje izzivov prihodnosti. Sredstva bodo EU omogočila naložbe v digitalno gospodarstvo in družbo, ki so ključnega pomena za razvoj evropskega gospodarstva, znanosti in izobraževanja.


Velikopotezne naložbe bodo izboljšale mednarodno konkurenčnost EU in okrepile strateške digitalne zmogljivosti Evrope. Te zadevajo visokozmogljivo računalništvo, umetno inteligenco, kibernetsko varnost in napredne digitalne spretnosti, dostopne gospodarstvu, javnemu sektorju in širši družbi.


Program Digitalna Evropa je del strategije za razvoj digitalnega trga, ki lahko Evropejcem prinese štiti milijone delovnih mest in okrepi mednarodno konkurenčnost evropskega gospodarstva, raziskav in razvoja.


»Evropski tehnološki sektor že leta zaostaja za drugimi državami, najbolj za ZDA in Kitajsko. Razkorak med potrebami po najnovejših tehnologijah in tem, kar lahko razvijemo v Evropi, je ogromen. To lahko premostimo le z močnim skupnim nastopom in ambicioznim načrtom investicij,« je povedala avstrijska poslanka Angelika Mlinar (ALDE), ki je v parlamentu odgovorna za to področje.


Del financiranja bo namenjen spodbujanju malih in srednjih podjetij ter javne uprave, da pri svojem delu več in bolje uporabljajo nove tehnologije. Večino sredstev progama pa bo namenjenih investicijam v strateško pomembne sektorje, kot so razvoj superračunalnikov, umetne inteligence in kibernetske varnosti.


»Evropski znanstveniki so na področju razvoja in inovacij med vodilnimi na svetu, na drugi strani pa naša podjetja, predvsem mala, do teh tehnoloških rešitev žal težko dostopajo, od njih imajo malo koristi,« dodaja Mlinarjeva. »Program Digitalna Evropa je zasnovan z namenom, da to izboljšamo, da olajšamo dostop do novih tehnologij. Gre za eno izmed najobetavnejših in najpomembnejših naložb za prihodnost Evrope.«

EU naložbe v ključne digitalne tehnologije:  
  • Razvoj superračunalnikov: 2,7 milijarde €  
  • Umetna inteligenca: 2,5 milijarde € 
  • Kibernetska varnost: 2 milijarde € 
  • Digitalne spretnosti: 700 milijonov € 
  • Zagotavljanje široke uporabe digitalnih tehnologij: 1,3 milijarde €