Halo, prosim: Evropejci od danes naprej s cenejšimi mednarodnimi klici 

 
 

Deli to stran: 

Od 15. maja so cene klicev med državami v EU omejene na največ 19 centov na minuto, besedilna sporočila pa lahko odslej stanejo največ 6 centov.


Čeprav je EU že pred dvema leti odpravila visoke stroške mobilnega gostovanja (roaming), so cene klicev v druge države EU še zmeraj ostale visoke. Sedaj je konec skrbi tudi pri klicih v tujino, saj od 15. maja naprej nova evropska pravila o mednarodnih klicih znotraj EU te stroške močno omejujejo.


Strategija Gostuj kot doma (Roam Like Home) je leta 2017 naredila konec stroškom gostovanja. Nova zakonodaja od 15. maja 2019 omejuje tudi cene za klice v drugo državo EU na največ 19 centov, sporočila (SMS) pa na šest centov. Tako lahko ostanemo v stiku z ljubljenimi osebami brez skrbi tudi v času, ko bodo v drugih državah EU.


Določitev zgornjih mej cen za mednarodne telefonske klice znotraj EU spadajo v telekomunikacijski paket, ki ga je Evropski parlament z glasovanjem sprejel novembra 2018, med drugim pa omogoča tudi razvoj hitrih omrežij 5G do leta 2020 in vzpostavlja moderen sistem nujnega obveščanja.


Cenejši telefonski pogovori so del strategije za digitalno Evropo, ki si prizadeva, da lahko vsi Evropejci, ne glede na kraj, finančni in socialni položaj, enakovredno sodelujejo v digitalni družbi.


Več o novih evropskih pravilih, ki zagotavljajo cenejše mednarodne klice, si lahko preberete v članku iz novembra 2018.