Od leve proti desni: Jose Manuel, Matthew in Konstantinos 

Britanec Matthew, Grk Konstantinos in Španec Jose Daniel, letošnji zmagovalci tekmovanja za mladinsko nagrado Karla Velikega, so se 9. in 10. novembra mudili v Bruslju, kjer so se srečali s predsednikom Parlamenta Jerzyjem Buzekom. Ta je fantom čestital, rekoč, da njihovi zmagovalni projekti osvetljujejo različne vidike življenja v Evropski uniji.

To leto so nagrado dobili britanski časopis za življenjski slog mladih "Europe and Me", grški kratki film "Balkan beyond Borders" in španska gledališka predstava "Escena Erasmus Project". Slovesnost ob podelitvi nagrad je sicer potekala maja v nemškem Aachnu.


Kaj so povedali?


"Sem verjetno najbolj evropski Britanec, kar jih poznam, zdaj pa imam kot dokaz za to še nagrado," se je iz britanskega evroskepticizma pošalil Matthew Shearman, ki je predstavljal revijo "Europe and Me". Ta ima urednike v sedmih državah EU, novinarji pa so prostovoljci iz vse Evrope. Po besedah Shearmana je njihov cilj vzpostaviti nov pristop do evropskih zadev.


"Živimo tako blizu skupaj, vendar se vseeno ne poznamo," pa je ozadje kratkega filma o Balkanu predstavil Konstantinos Ntantinos, pri čemer je cilj ustvarjalcev spodbuditi dialog med različnimi državami na Balkanu."Vsako leto se našemu projektu na univerzi v Valencii pridruži 300 ljudi," je povedal José Daniel Tormo Martínez, predstavnik projekta Escena Erasmus, in dodal, da je mesto zelo priljubljeno med študenti po Evropi, ki tja pridejo na izmenjavo v okviru programa Erasmus.


Nagrada Karla Velikega za mlade


Nagrado vsako leto podeljuje Evropski parlament v sodelovanju s fundacijo Karla Velikega iz Aachna, namenjena pa je projektom, ki spodbujajo evropsko identiteto in povezovanje med mladimi. Prva nagrada znaša 5000 evrov, druga in tretja pa 3000 in 2000 evrov.


Za nagrado v letu 2012 je treba projekte prijaviti do 23. januarja 2012. Več informacij pa na spodnji povezavi.

Nagrada Karla Velikega 2012 
  • rok za prijavo projektov: 23. januar 2012 
  • izbira 27 zmagovalnih projektov v državah EU: do 5. marca 2012 
  • izbira treh zmagovalnih projektov: do 5. aprila 2012 
  • podelitev nagrad: 15. maj 2012