Kaj se je dogajalo na decembrskem plenarnem zasedanju? 

 
 

Deli to stran: 

Parlament je v sredo državljanom Evropske unije najprej simbolično predal Nobelovo nagrado za mir, malo kasneje pa je predsednik Schulz zastopnikom dveh Irancev, Nasrin Sotudeh in Džafarja Panahija, podelil Nagrado Saharova za svobodo misli. Sicer so poslanci na plenarnem zasedanju sprejeli proračun za leto 2013, potrdili pa so tudi zakonodajo o evropskem patentu.

Nobelova nagrada za mir EU  je bila simbolično predana državljanom unije, Nobelova medalja pa bo ostala v Parlamentu, med izvoljenimi predstavniki evropskih narodov, kot je dejal predsednik Schulz.

Odvetnica Nasrin Sotudeh in režiser Džafar Panahi se zaradi iranskih oblasti nista mogla udeležiti podelitve letošnje Nagrade Saharova za svobodo misli.V njunem imenu jo je prevzelo pet zastopnikov, ki sta jih izbrala sama.

Poslanci so zavrnili liberalizacijo letaliških storitev, so pa v okviru paketa letališke zakonodaje  potrdili nova pravila za omejevanje letalskega hrupa in dodeljevanje dovoljenj za vzlete in pristanke.

Val beguncev iz Sirije bi utegnil pljuskniti tudi v Evropo, so se strinjali poslanci, ki so zahtevali, da države EU ljudem, ki bežijo pred vojno, omogočijo zaprositi za azil. Poudarili so še, da bi morale begunce sprejeti tudi države, ki mejijo na Sirije.

Proračun EU za leto 2013 je bil končno potrjen, poslanci pa so odobrili tudi dodatna sredstva za izplačila iz letošnjega proračuna. Države EU so se ob tem zavezale, da bodo pokrile pričakovan primanjkljaj proračuna za naslednje leto.

Finančni sektor mora nositi svoj del bremena za izhod iz krize, so poudarili poslanci, ko so dali svoje soglasje k t.i. poglobljenemu sodelovanju 11 držav EU pri uvedbi davka na finančne transakcije.

Trajalo je desetletja, a zdaj je zakonodaja pod streho: poslanci so potrdili zakonodajo o enotnem evropskem patentu, ki naj bi stroške za pridobitev patenta na ozemlju EU zmanjšala za 80 odstotkov.

Poslanci so izrazili svoje nezadovoljstvo nad jalovimi srečanji voditeljev EU. Eno izmed njih, posvečeno vzpostavljanju gospodarske in denarne unije,  je 13. in 14. decembra potekalo v Bruslju.

Pogajanja o novem, večletnem  partnerskem sporazumu med EU in Rusijo  naj se nadaljujejo, a spoštovanje univerzalnih demokratičnih načel mora pri tem ostati v središču pozornosti, so menili poslanci.

Piratstvo, razlitja nafte, bolj učinkovito upravljanje prometa v evropskih pristaniščih: Evropska agencija za pomorsko varnost (EMSA) bo imela od sedaj več pristojnosti na teh področjih, so sklenili poslanci.