Ta teden v Parlamentu 

 
 

Deli to stran: 

V odboru za gospodarske zadeve se bo v ponedeljek mudil predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi 

Poslanci bodo v ponedeljek s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem govorili o sklepih zadnjega srečanja voditeljev EU 13. in 14. decembra, v odborih pa se bodo med drugim posvetili azilni politiki in varnejšim nakupom preko spleta.

V odboru za gospodarske zadeve se bo v ponedeljek mudil predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, ki bo s poslanci govoril predvsem o bančni uniji. Finančni ministri EU so se namreč nedavno dogovorili, da bo ECB sčasoma prevzela nadzor nad evropskimi bankami. Odbor bo zasedal tudi v torek, ko bodo na dnevnem redu direktiva o kapitalski ustreznosti bank in zakonodaja o bančnem nadzoru.

V odboru za transport bo v torek potekalo glasovanje o prioritetnih projektih EU na področju energije in transporta ter 50 milijard evrov težkem proračunu za program "Connecting Europe Facility".

Azilni postopki in z njimi povezane baze prstnih odtisov bodo v središču pozornost članov odbora za državljanske svoboščine v ponedeljek. Pri tem bo govora o standardih v zvezi z zdravstvenimi storitvami in časovnimi roki, ki jih morajo države EU zagotoviti azilantom, pa tudi o tem, ali baze prstnih odtisov EURODAC ne bi mogli uporabiti tudi za boj proti kriminalu in terorizmu.

Člani odbora za ribištvo bodo v torek govorili o zmanjšanju ribolovnih kvot in ribiških praks, ki negativno vplivajo na ribji stalež.

Alternativno reševanje sporov, tudi na spletu, je potrebno za dvig zaupanja v spletno trgovino, menijo poslanci, ki bodo v ponedeljek v odboru za notranji trg glasovali o tem vprašanju.

Eno leto po smrti nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla bo stavbo Parlamenta v Bruslju okrasilo t.i. Havlovo srce.

Predsednik Parlamenta Martin Schulz se bo v torek in sredo mudil na obisku v Tuniziji, kjer se bo srečal s tamkajšnjim predsednikom Moncefom Marzukijem, premierjem Hamadijem Džebalijem, predsednikom Parlamenta Mustafo Ben Džafarjem ter voditelji študentov in civilne družbe.