Španski projekt "Europe on Track" je dobitnik Mladinske nagrade Karla Velikega 

 
 
Trije zmagovalci s predsednikom Parlamenta Martinom Schulzem (skrajno desno)  

Kaj pričakujejo ljudje od Evropske unije v letu 2020? Odgovori se skrivajo v kratkem dokumentarcu, ki ga je pripravila skupina mladih iz Španije in za katerega so danes prejeli prvo nagrado v tekmovanju za Mladinsko nagrado Karla Velikega. Drugo nagrado je dobil poljski projekt "Discover Europe", tretjo pa estonski projekt "Story of My Life". Za nagrado se vsako leto potegujejo projekti, katerih cilj je izgradnja evropske identitete in povezovanje mladih iz vse Evrope.

Europe on Track


"Španski projekt predstavlja konstruktivne rešitve za današnje težave - izgubo zaupanja v EU in visoko brezposelnost mladih," je ob podelitvi prve nagrade španskemu projektu "Europe on Track" dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. V kratkem dokumentarcu so mladi Španci predstavili mnenja ljudi o tem, kakšna naj bi bila EU v letu 2020.


Discover Europe


Odkrivanje Evrope preko fotografske razstave, ki javnosti predstavlja lepote Evrope, njene kulture, tradicije, navade in državljane - to je cilj poljskega projekta "Discover Europe", ki letos teče že 10. leto. "Uspeli ste mlado kreativnost osredotočiti na našo združeno Evropo," je mlade Poljake pohvalil nekdanji predsednik Parlamenta Hans-Gert Pöttering.


The Story of My Life


Solidarnost med generacijami je v današnjih kriznih časih pomembna še toliko bolj. To je sporočilo estonskega projekta "The Story of My Life", dobitnika tretje nagrade tekmovanja za Mladinsko nagrado Karla Velikega. "Tisti, ki so v projektu sodelovali, so se naučili sprejemati kulturne razlike in premagovati predsodke," je ob tem dejal župan nemškega mesta Aachen Marcel Philipp.


Prve tri nagrade so težke po 5000, 3000 in 2000 evrov. Slovesnost ob podelitvi nagrad v Aachnu sta skupaj organizirala Evropski parlament in Mednarodna fundacija za nagrado Karla Velikega.