Grški premier Samaras je poslancem predstavil prednostne naloge šestmesečnega predsedovanja EU, ki se je začelo s 1. januarjem 

Grški premier Antonis Samaras je v sredo poslancem predstavil prednostne naloge grškega predsedovanja Svetu EU. Izpostavil je spodbujanje gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest, pravičnejšo porazdelitev bremen na področju priseljevanja in nadaljevanje dela pri vzpostavljanju bančne unije. Na vseh teh področjih potrebujemo več Evrope, boljšo Evropo, je poudaril Samaras. Poslanci so sicer opozarjali predvsem na to, da krize in socialnih pretresov v Grčiji še ni konec.

V zadnjih nekaj letih sta bila enotnost EU in njena skupna valuta podvržena težkim preizkusom, je poslancem dejal Samaras. Ob tem se je jasno pokazala potreba po učinkovitem sprejemanju odločitev na evropski ravni. »Evropski parlament mora biti okrepljen,« je dejal grški premier, saj bo lahko na ta način ideale EU približal njenim državljanom.


V krizi smo dokazali, da Evropa deluje, je še menil Samaras, ki se je ljudem v EU zahvalil za solidarnost, ki so jo izkazali Grčiji v času globoke recesije. »Želimo zagotoviti, da ljudje na evropskih volitvah ne bodo glasovali z grenkobo,« je dejal.


Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Grčijo pohvalil za njen pogum in odločnost v soočanju z vzroki in koreninami krize. Glavni izziv pred EU je zdaj ponoven zagon vlaganj v gospodarstvo, je dejal Barroso in opozoril, da je prosto gibanje po EU motor rasti in konkurenčnosti.


Francoski poslanec Joseph Daul (ELS) se je zavzel za oblikovanje ukrepov za spodbujanje zaposlovanja. »Evropska solidarnost ima vlogo pri reševanju delovnih mest. Potrebujemo več socialnega in davčnega usklajevanja,« je menil.


»Veliko zahtev trojke ni sprejemljivih, saj razgrajujejo socialne mreže,« pa je učinke politike trojke v Grčiji povzel vodja S&D, avstrijski poslanec Hannes Swoboda.


»Mislim, da se grška in nato evropska kriza ne bi zgodili, če bi politični razred tako v Grčiji kot v EU prevzel odgovornost prej, kot jo je, in če bi evropski voditelji in elite že na začetku krize pokazali polno solidarnost,« pa je bil prepričan Belgijec Guy  Verhofstadt (ALDE).


Rebecca Harms (Nemčija, Zeleni) je opozorila, da so grške reforme za zdaj uspešne samo na papirju. »Nujno morate ukrepati, ljudje menijo, da se jim je zgodila krivica. Pridobiti si morate podporo ljudi,« je grškemu premierju v zvezi z gospodarsko politiko svetovala poslanka.


Grki plačujejo za svoje lastne napake, pa je menil britanski poslanec Martin Callanan (ECR), ki se tudi ni strinjal z oceno Samarasa, da je Grčija v krizi pretrpela več kot ostale države EU.


Gabriele Zimmer (GUE/NGL, Nemčija) je opozorila, da je način reševanja krize v skladu z načeli trga v Grčiji pripeljal do humanitarne katastrofe. »Težav ne moremo rešiti z izbrisom temeljnih pravic grških ljudi. Najprej pomagajte ljudem, šele potem zaprosite za denar za reševanje gospodarstva,« je dejala poslanka.


Grčija je sedaj pod tujim nadzorom, vi pa ne morete niti priznati, da je bil vstop v območje evra napaka, pa je predsedniku grške vlade očital britanski poslanec Nigel Farage (EFD). Vladajo nam velika podjetja in birokrati, je dejal poslanec in izrazil upanje, da bo mit o nujnosti EU poražen na majskih evropskih volitvah.


»Sanjate, če menite, da je EU rešitev,« pa je Samarasu dejala Nicole Sinclaire (Velika Britanija).