Poslanci so se na drugem februarskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki je potekalo med 24. in 27. februarjem, posvetili položaju v Ukrajini po odstavitvi predsednika Janukoviča, ukrepom za zmanjšanje izpustov CO2 iz novih avtomobilov in strožji zakonodaji za trženje tobačnih izdelkov. Parlament je obiskal češki predsednik Miloš Zeman.

Poslanci so se na začetku zasedanja z minuto molka spomnili žrtev protestov v Ukrajini. V razpravi o položaju v državi so menili, da mora ukrajinsko vodstvo samo odločati o prihodnosti Ukrajine, opozorili so tudi na nujnost demokratičnih reform.


V obdobju 2014-2020 bo za najrevnejše prebivalce EU na voljo 3,5 milijarde evrov iz sklada za pomoč najbolj ogroženim. Sredstva bodo šla za pomoč v hrani, oblačilih in šolskih potrebščinah.


Kaznovati bi bilo treba stranke in ne prostitucije kot takšne, so v resoluciji menili poslanci.


Poslanci so potrdili tobačno direktivo, ki zahteva slikovna opozorila o nevarnostih kajenja na 65% površine embalaže tobačnih izdelkov. E-cigarete bodo regulirane kot medicinski izdelki samo, če bodo tržene kot pomoč pri odvajanju od kajenja, drugače pa kot ostali tobačni izdelki.


E-klic, ki bo avtomatsko obvestil reševalne službe o kraju in času nesreče, bo moral od oktobra 2015 biti vgrajen v vse nove modele lahkih kombijev in avtomobilov, so odločili poslanci.


Izpusti CO2 iz avtomobilov in kombijev se bodo morali do leta 2020 znižati na 95 gramov CO2 na kilometer, so v zakonodajo o ukrepih za omejevanje izpustov zapisali poslanci.


Zaseg kriminalno pridobljenega premoženja v Evropski uniji bo zahvaljujoč novi zakonodaji , ki so jo potrdili poslanci, lažji.


Vse spletne strani, s katerimi upravljajo javna telesa, bi morala biti dostopna za vse, tudi za starejše in invalide, so ob sprejetju ustrezne zakonodaje zahtevali poslanci. Več kot 167 milijonov državljanov EU ima namreč težave pri dostopanju do javnih elektronskih storitev.


Nezakoniti priseljenci, ki v EU pridejo preko turškega ozemlja, bodo lahko vrnjeni nazaj v Turčijo in obratno. To omogoča sporazum med EU in Turčijo o vračanju, ki ga je potrdil Parlament.


Poslanci so potrdili četrti paket železniške zakonodaje, ki zahteva ločevanje dejavnosti železniških storitev od vzdrževanja železniškega omrežja, poenostavlja pa tudi postopke avtorizacije vagonov in lokomotiv. Cilj je več konkurence v železniškem sektorju ter boljše in cenejše storitve.