Zadnja napoved (19/05/2014) 

Kakšna bo sestava Evropskega parlamenta po evropskih volitvah 22.-25. maja? Na to vprašanje nima odgovora še nobeden. Evropski parlament in izvajalec TNS Opinion na podlagi raziskav javnega mnenja vsak teden objavljata napovedi o tem, kako bodo med politične skupine razporejeni sedeži v plenarni dvorani Parlamenta.

Velja opozoriti, da to ni napoved volilnih namer, ampak gre za vsakokratni posnetek stanja javnega mnenja v državah EU v zvezi z volitvami v Evropski parlament. Njegova uradna sestava bo dokončno jasna po ustanovni seji, ki bo od 1. do 3. julija 2014.


Metodologija

 

Ta napoved razporeditve sedežev v Evropskem parlamentu temelji na nepopolni zbirki tedenskih evropskih in nacionalnih raziskav javnega mnenja, opravljenih v 28 članicah EU. Število sedežev za vsako stranko v državah članicah je izračunano v skladu z nacionalnimi volilnimi zakonodajami, formulami za izračun volilnih izidov, volilnimi sistemi in volilnimi pragovi, kjer so ti v veljavi.


Napoved temelji na povprečjih zadnjih dveh ali treh raziskav javnega mnenja iz vsake države članice. Ko izračun povprečja ni mogoč, je upoštevana zgolj zadnja evropska ali nacionalna raziskava javnega mnenja. Napoved iz tega tedna temelji na raziskavah javnega mnenja opravljenih med 13. in 19. majem.


Razporeditev sedežev

 

Stranke, ki pripadajo politični skupini v Parlamentu ali ustrezni evropski politični stranki, so avtomatsko vključene vanjo.


Stranke, ki ne pripadajo nobeni politični skupini v Parlamentu, so avtomatsko vključene v kategorijo nepovezanih.


Stranke, ki še niso vključene v politične skupine, se nahajajo v kategoriji »drugo«. Ta kategorija je razdeljena na polovico in se v ilustraciji plenarne dvorane enakomerno umešča na levo in desno od sredine, ne da bi bila pri tem upoštevana politična usmerjenost poslancev.


Vir: sodelovanje med Parlamentom in TNS Opinion