Brez strahu pred stroški gostovanja ©BELGA/imagebroker/H.Kuhbauch 

Operaterji telekomunikacijskih omrežjih ne bodo smeli upočasnjevati ali blokirati dostopa do interneta za storitve, ki jih ponujajo njihovi konkurenti, dodatni stroški za uporabnike mobilnih naprav v omrežjih izven njihove države pa bodo s 15. decembrom 2015 ukinjeni. To sta dve glavni novosti telekomunikacijske zakonodaje, o kateri bodo na plenarnem zasedanju 3. aprila glasovali poslanci.

Kje so težave?

 

V EU trenutno deluje več kot 200 telekomunikacijskih operaterjev. Poslujejo po različnih pravilih, 510 milijonom uporabnikov v EU pa zaračunavajo zelo različne cene.


Zakaj je to pomembno?

 

To veliko stane. Zaradi razdrobljenosti telekomunikacijskega trga nastajajo stroški v višini 110 milijard evrov letno oz. 0,9 BDP Evropske unije.


Kako to vpliva name?

 

Odraža se na ceni in kakovosti storitev. Raziskave kažejo, da 94 odstotkov Evropejcev zunaj svoje države zaradi stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih omeji svojo uporabo spletnih storitev, kot je npr. Facebook.


In kakovost?

 

Evropski regulator telekomunikacij BEREC opozarja, da nekateri ponudniki dostopa do interneta blokirajo oz. upočasnjujejo spletne aplikacije, kot je Skype, ki omogočajo prenos videa in glasu.


Kaj bo v zvezi s tem storil Parlament?

 

Najprej bo ukinil stroške gostovanja v tujih mobilnih omrežij. Pošiljanje elektronske pošte in klicanje bo tako v tujini od 15. decembra 2015 stalo enako kot doma.


Poslanci želijo zagotoviti nevtralnost spleta s prepovedjo telekomunikacijskim operaterjem, da blokirajo oz. upočasnjujejo storitve konkurenčnih ponudnikov.


Cilj zakonodaje je tudi izboljšati trgovanje s pravicami uporabe radijskega spektra. S tem želi Parlament olajšati mobilni pretok podatkov in uvedbo storitev 4G in 5G.


Nova pravila uvajajo vzajemno priznavanje elektronskih identifikacij, s čimer bodo lahko podjetja, državljani in javne ustanove podpisovale in certificirale dokumente na spletu.


Kaj sledi?

 

Paket telekomunikacijske zakonodaje, o katerem Parlamentu poroča poslanka Pilar del Castillo (ELS, Španija) bo šel na glasovanje 3. aprila. Preden bo vstopil v veljavo, ga morajo potrditi tudi ministri EU. Pogajanja s Svetom EU bodo tako prednostna naloga prihodnjega Parlamenta. Tudi zakonodaja o elektronskih identifikacijah (poročevalka je švedska socialdemokratka Marita Ulvskog) še mora biti usklajena z državami članicami.