Access to video:   
Philippe Lamberts govori o izzivih, ki čakajo novo dvojico na čelu Zelenih, o veljavnih političnih načrtih in možnih političnih zavezništvih.
       
Philippe Lamberts o izzivih, ki čakajo dvojico na čelu Zelenih, o njihovih prednostnih političnih načrtih in morebitnih političnih povezavah 

Philippe Lamberts, belgijski poslanec in član skupine Zelenih, je skupaj z Rebecco Harms iz Nemčije novi sopredsednik skupine Zelenih v Evropskem parlamentu. Izvoljen je bil 11. junija in je nasledil Daniela Cohn-Bendita, člana skupine Zelenih, ki je bil izvoljen v Franciji. Spoznajte Lambertsa in njegovo politično platformo v pogovoru z njim.

Glede predsednika Evropske komisije je Lamberts dejal, da Zeleni ne bodo podprli kandidata, ki ni bil predlagan med evropskimi volitvami. Izjave britanskega predsednika vlade Camerona o imenovanju predsednika Komisije je komentiral takole: „Če večina predsednikov držav in vlad želi imenovati Junckerja, potem naj bo tako. Združeno kraljestvo ne more vedno imeti večine.“

Philippe Lamberts, ki je pred tem delal na področju informacijske tehnologije in ima štiri otroke, je bil prvič izvoljen za poslanca Evropskega parlamenta leta 2004 skupaj z Zelenimi. V zadnjem zakonodajnem obdobju Evropskega parlamenta je bil član Odbora za ekonomske in monetarne zadeve, Odbora za industrijo, raziskave in energetiko in delegacije za odnose z Ljudsko republiko Kitajsko. Bil je tudi eden izmed tiskovnih predstavnikov Zelenih.


Pred prvim plenarnim zasedanjem 1. julija si lahko ogledate pogovore z vsemi vodji političnih skupin v Evropskem parlamentu v zakonodajnem obdobju 2014–2019.