Gabriele Zimmer, nemška članica stranke Die Linke, je bila ponovno izvoljena za predsednico Evropske združene levice/Zelene nordijske levice v Evropskem parlamentu. To funkcijo je imela že v prejšnjem zakonodajnem obdobju od marca 2012, ko je nadomestila Nemca Lotharja Biskyja, prav tako člana stranke Die Linke. Oglejte si video posnetek pogovora, v katerem boste lahko izvedeli več o politični poti skupine in imenovanju predsednika Komisije.

V zvezi z imenovanjem predsednika Komisije je Gabriele Zimmer dejala, da so predsedniki vlad skušali najti alternativo petim kandidatom, vendar si sedaj ne morejo več privoščiti, da Parlamenta preprosto ne bi upoštevali. „Nekaj drži kot pribito: če bodo sedaj predlagali kandidata za predsednika Komisije, ki ni v tej peterici, ga Evropski parlament ne bo potrdil,“ je dejala.


Gabriele Zimmer se je rodila v Berlinu leta 1955, diplomirala pa je iz prevajanja in tolmačenja. Prvič je bila izvoljena v Evropski parlament leta 2004. V zadnjem zakonodajnem obdobju je bila članica Odbora za razvoj, nadomestna članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve ter članica delegacije pri skupni parlamentarni skupščini AKP-EU.


Pred prvim plenarnim zasedanjem 1. julija si lahko ogledate pogovore z vsemi vodji političnih skupin v Evropskem parlamentu v zakonodajnem obdobju 2014–2019.