Januarsko plenarno zasedanje: novi predsednik Parlamenta, socialne pravice, begunci 

 
 

Poslanci so na plenarnem zasedanju, ki je v Strasbourgu potekalo med 16. in 19. januarjem, za novega predsednika Parlamenta izvolili Antonia Tajanija iz vrst Evropske ljudske stranke. Prav tako so izvolili 14 podpredsednikov in pet kvestorjev. Parlament je sicer zavrnil črni seznam davčnih oaz, ki ga je predlagala Evropska komisija. Beguncem, ki trpijo zaradi zimskega mraza, je treba nujno pomagati, so še menili poslanci.

Antonio Tajani bo na položaju predsednika Parlamenta nasledil Martina Schulza, so po štirih krogih glasovanja 17. januarja odločili poslanci. Italijan Tajani je član politične skupine Evropske ljudske stranke (ELS), pred izvolitvijo pa je opravljal delo podpredsednika Parlamenta. Dobil je 351 glasov poslancev, njegov tekmec Gianni Pittella (S&D, Italija) pa 282.


Poslanci so izvolili tudi podpredsednike in kvestorje Parlamenta ter potrdili člane parlamentarnih odborov.


Parlament je Komisiji vrnil v vnovični postopek seznam držav z visokim tveganem za pranje denarja in financiranje terorizma. Po mnenju poslancev je namreč seznam namreč preveč omejen in bi ga bilo treba razširiti, saj v sedanji različici ne zajema ozemelj, ki omogočajo davčne utaje. 


Vsem delavcem bi morala EU jamčiti njihove osnovne pravice, ne glede na to, v kakšnem pogodbenem razmerju so. Poročevalka Maria Joao Rodrigues meni, da bi morala EU poleg gospodarske imeti tudi socialno dimenzijo.  


Poslanci so izrazili zaskrbljenost zaradi težkih razmer, v katerih v zimskem mrazu prebivajo begunci v Grčiji in na Balkanu. V razpravi s komisarjem Christosom Stylianidesom so kritizirali uporabo evropskih sredstev na terenu in počasno premeščanje beguncev iz najbolj obremenjenih držav.


Malteško predsedstvo Sveta EU je poslancem predstavilo svoje prednostne naloge. Razprave sta se udeležila malteški premier Joseph Muscat in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.


Brexit, odnosi z Rusijo in ZDA, priseljevanje, obramba in socialna vprašanja: to bodo glavni izzivi EU v prihodnjih letih, so v razpravi s podpredsednikom Evropske komisije Jyrkijem Katainenom menili poslanci.


Poslanci so izrazili zaskrbljenost zaradi naraščanja nestrpnosti proti etničnim, verskim in socialnim manjšinam v Indoneziji. Obsodili so tudi kršenje človekovih pravic v Burundiju.