V Parlamentu so ta teden potekale razprave o pogajanjih o Brexitu, ukrepih proti homofobiji in o begunski krizi.

Poslanci so potrdili nova pravila, ki bodo od leta 2018 naprej naročnikom dostop do njihovih digitalnih vsebin omogočila po vsej EU.


Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je s poslanci govoril o konfliktih v Siriji in Jemnu. Parlament je zaprosil, naj podpre reševanje begunske krize in zakonite migracije.


Poslanci so pozdravili enotnost 27 držav članic in evropskih institucij v pogajanjih o brexitu in pozvali tudi k reformi EU.


Parlament je sprejel resolucijo o razmerah na Madžarskem; te po mnenju poslancev pomenijo očitno tveganje za hude kršitve evropskih vrednot in dajejo pooblastilo za začetek postopka iz 7. člena Pogodbe o EU, ki lahko privede tudi do sankcij.

 

Države članice EU morajo izpolniti svoje obveznosti in sprejeti prosilce za azil iz Grčije in Italije, pri čemer imajo prednost mladoletniki brez spremstva, so poudarili poslanci.


Dan boja proti homofobiji, 17. maj, so poslanci obeležili z razpravo o napadih na homoseksualce v ruski republiki Čečeniji.

 

EU letno ustvari 88 milijonov ton zavržene hrane; Parlament želi to količino do leta 2030 prepoloviti, so v resolucijo zapisali poslanci.


Poslanci so ponovno zavrnili črn seznam držav, ki omogočajo pranje denarja. Evropski komisiji očitajo, da je preozek in da ni EU tista, ki avtonomno odloča, kdo se na njem znajde.


Več sto odpuščenih delavcev finske Nokie bo dobilo 2,6 milijona evrov za pomoč pri izobraževanju in iskanju službe.


Globalizacija pomeni izjemen pritisk na delovna mesta, plače in standarde, hkrati pa je tudi voda na mlin populizmu, so opozarjali poslanci v razpravi o učinkih globalizacije. Številni parlamentarci so se zavzeli za zaščito evropske industrije in delavcev. Več o ukrepih Parlamenta na tem področju.