Stanje Evropske unije: čas, da preverimo, kaj smo dosegli 

 
 

Deli to stran: 

Razprava o stanju EU se bo v Evropskem parlamentu začela v sredo, 12. septembra, ob 9.00. Kaj je EU dosegla do zdaj in kaj mora še storiti? Spremljajte v živo.

SOTEU 2018 

Razprava o stanju Unije v Parlamentu poteka vsako leto. Poslanci s predsednikom Evropske komisije preverijo, kako je EU izpolnjevala svoje cilje in kakšni so načrti za prihodnost.

Letošnja razprava bo še posebej pomembna, saj bo zadnja pred evropskimi volitvami, ki bodo v državah članicah potekale med 23. in 26. majem 2019. Po volitvah bo imenovana nova Evropska komisija.

Razprava se bo letos začela z govorom predsednika Komisije Jean-Clauda Junckerja. V njem bo poslancem predstavil dosežke Komisije v preteklem letu in jim predstavil načrt dela za prihodnje obdobje. Sledila bo razprava s poslanci, ki bodo ob tem izpostavili prednostne naloge, ki se bi jim morala po njihovem mnenju posvetiti Unija.

Preberite povzetek razprave o stanju EU iz leta 2017

Spremljajte razpravo v živo

Razpravo o stanju EU lahko v vseh 24 uradnih jezikih EU živo spremljate tukaj in tukaj.

Odzivi #SOTEU

Odzive in mnenja poslancev v zvezi z razpravo o stanju EU lahko najdete na EP Newshub.

Razpravo bomo spremljali tudi na Twitterju. Komentirate lahko s ključnikom #SOTEU.

Avdiovideo material iz razprave o stanju EU bo na voljo tukaj.

Vloga Evropskega parlamenta

Razprava o stanju EU v Evropskem parlamentu poteka vsako leto in sicer v septembru. Gre za enega izmed mehanizmov demokratične odgovornosti.

Evropski parlament je edina neposredno voljena ustanova EU. Leta 2014 so lahko evropski volivci prvič odločali tudi o tem, koga bi želeli videt na mestu predsednika Evropske komisije. Vse politične skupine v Parlamentu so namreč pred evropskimi volitvami predlagale svoje kandidate.

Evropske volitve 2019

Naslednje volitve v Evropski parlament bodo potekale med 23. in 26. majem 2019. Evropski parlament bo kmalu po ustanovni seji začel tudi postopek potrjevanja nove Evropske komisije, vključno z izvolitvijo njenega predsednika.

Več o volitvah tukaj.

Vključite se v kampanjo

Če želite pomagati pri obveščanju ljudi, zakaj se je pomembno udeležiti evropskih volitev, se lahko vključite v našo kampanjo na https://www.thistimeimvoting.eu/.