Ta teden v parlamentu: Brexit, kibernetska varnost in Rusija  

 
 

Deli to stran: 

Na prvem marčevskem plenarnem zasedanju med glavnimi obravnavami zunanjepolitične in varnostne teme: kibernetske grožnje, napeti odnosi z Rusijo in razvoj dogodkov v zvezi z brexitom.


Teden plenarnega zasedanja bo predvsem v znamenju zunanjepolitičnih in varnostnih tem. Poslanci pozivajo k odločnemu odzivu EU na resne varnostne grožnje, ki jih predstavlja vse večja kitajska visokotehnološka prisotnost v Evropi.


Ob tem bo parlament v torek tudi glasoval o EU aktu za kibernetsko varnost, ki povečuje evropske sposobnosti za zagotavljanje varnosti na tem področju, med drugim tudi z okrepljenim mandatom Agencije za kibernetsko varnost.


Poslanci predvidevajo kaznovanje zlorabe osebnih podatkov v namene političnih kampanj, s čimer želi parlament zaščititi demokratično politično debato pred prihajajočimi evropskimi volitvami in omejiti tuje dezinformacijske kampanje ter vmešavanje v volitve.


V torek bo veliko pozornosti posvečene Rusiji, saj bodo poslanci glasovali o poročilu ki pravi, da mora EU razmisliti o razširitvi sankcij, če bo Rusija nadaljevala s kršitvami mednarodnega prava.


V četrtek bo Evropski parlament odločal o tem, ali naj podpre ponoven začetek trgovinskih pogajanj z ZDA. Poslanci bodo najverjetneje zavzeli stališče, da ponovna pogajanja sledijo interesom evropske industrije, podjetij in državljanov, saj bi omilila trenutne napetosti in zmanjšala možnost trgovinskih vojn.


V sredo bodo poslanci obravnavali izid glasovanja v britanskem parlamentu 12. marca o sporazumu o izstopu Velike Britanije iz EU. Prav tako bodo glasovali o ukrepih, ki bodo v primeru brexita brez dogovora omilili negativne posledice za evropske državljane.


Potekala bo tudi že 18. v seriji razprav o prihodnosti Evrope, v kateri bo v torek nastopil slovaški predsednik Peter Pellegrini in predstavil svojo vizijo prihodnosti EU.


Med drugimi temami bo v torek parlament glasoval o predlogu programa Evropske solidarnostne enote za časovni okvir 2021 – 2027. Predlog predvideva, da bo Evropska solidarnostna enota v prihodnosti obsegala tudi humanitarne aktivnosti zunaj Evropske unije. Prav tako postaja bolj odprta za ljudi z dodatnimi potrebami.


Poslanci bodo v sredo tudi glasovali o Evropskem aktu o dostopnosti, ki bi naj starejšim, invalidom in poškodovanim osebam olajšal vsakodnevna opravila in izboljšal kvaliteto življenja, s tem pa tudi pomembno prispeval k večji socialni varnosti in vključenosti Evropejcev.


Ta mesec sta sicer na sporedu dve plenarni zasedanji, drugo bo potekalo med 25. in 28. marcem.Vse razprave, glasovanja in dokumenti, ki jih poslanci obravnavajo na plenarnih zasedanjih in odborih, so javno dostopni na spletnih straneh Evropskega parlamenta. Plenarna zasedanja in seje odborov se prenašajo v neposrednem spletnem prenosu.