Zloraba osebnih podatkov v evropskih političnih kampanjah bo kaznovana  

 
 

Deli to stran: 

S kaznovanjem zlorabe osebnih podatkov v namene političnih kampanj želi Evropski parlament zaščititi demokratično politično debato pred prihajajočimi evropskimi volitvami.

Zloraba osebnih podatkov v evropskih političnih kampanjah bo kaznovana  

Več kot dve tretjini Evropejcev je zaskrbljenih glede uporabe osebnih podatkov za targetiranje političnih sporočil in oglasov, ki se jim prikazujejo na spletu, kar spodkopava svobodno in pravično konkurenco med političnimi strankami. V Sloveniji uporaba takšnih praks skrbi 58 % vprašanih. EU si prizadeva preprečiti politično vmešavanje v prihajajoče evropske volitve z zlorabo osebnih podatkov Evropejcev.


»Po škandalu s Facebookom in Cambridge Analytico smo ljudje vse bolj pozorni na uporabo naših osebnih podatkov v politične namene. Pravila, ki jih sprejemamo, so pomemben korak k ponovnemu vzpostavljanju zaupanja ljudi v EU in v moč demokratičnega odločanja,« je povedal poročevalec Rainer Wieland (EPP, Nemčija).


Pred evropskimi volitvami 26. maja so v postopku sprejemanja nova pravila, ki evropske politične stranke odvračajo od zlorabe osebnih podatkov v politične namene. Za poizkuse vplivanja na volitve z zlorabo osebnih podatkov predvidevajo tudi finančne kazni. Evropski parlament je na plenarnem zasedanju 12. marca z glasovanjem sprejem pravil potrdil. Sedaj jih mora potrditi še Evropski svet (države članice), po tem pa bodo pravila zavezujoča v vseh državah EU.


Poslati jasno sporočilo


»Ne verjamem, da bi katera evropska politična stranka za dosego njihovih interesov tvegala zlorabo osebnih podatkov Evropejcev. Vendar pa je naša demokratična dolžnost, da zaostrimo postopke v primeru kršitev. S tem pošljemo jasno sporočilo tistim posameznikom, ki jih morda mika takšno vmešavanje v volitve,«
je povedal soporočevalec Mercedes Bresso (S&D, Italija).

Kako bi pravila proti zlorabi osebnih podatkov delovala v praksi:


  • Za spremljanje volitev v vsaki državi so odgovorni nacionalni organi za nadzor varstva podatkov.
  • Evropske politične stranke organizirajo kampanje, ki potekajo po vsej Evropi, kot na primer kampanje za vodilne kandidate, ki jih stranke predlagajo za predsednika Evropske komisije.
  • V primeru, da nacionalni organi za nadzor varstva podatkov posumijo na možnost zlorabe, o tem obvestijo Evropski organ za nadzor političnih strank in fundacij. Ta odloča o resnosti kršitve in višini kazni.


Evropske politične stranke


Politično stranko na evropski ravni sestavljajo nacionalne stranke in posamezniki, zastopana pa je v več državah članicah. Na evropskih volitvah se potegujejo nacionalne stranke, ki pa so pogosto povezane z evropskimi političnimi strankami ter se po volitvah tudi pridružijo politični skupini v Evropskem parlamentu, ki jo sestavljajo podobno misleče stranke iz njihove politične družine.