Poudarki iz zasedanja: Brexit, boj proti propagandi, kibernetska varnost  

 
 

Deli to stran: 

Parlament je ta teden potrdil ukrepe za omejevanje škode ob brexitu, podprl pravila za izboljšanje dostopnosti izdelkov in storitev ter sprejel direktivo o kibernetski varnosti.

Po tem, ko je britanski parlament zavrnil izpogajan dogovor o brexitu, je Evropski parlament London pozval, naj se izjasni, kaj želi doseči. Ob tem je parlament tudi odobril pripravljene ukrepe, ki evropske državljane ščitijo pred negativnimi posledicami morebitnega britanskega izstopa brez dogovora.


Poslanci so sprejeli evropsko direktivo o dostopnosti, ki starejšim in invalidom zagotavlja večjo dostopnost do izdelkov in storitev, ki omogočajo sodelovanje v javnem življenju in aktivno participacijo v družbi. Izdelki in storitve, kot na primer bankomati, plačilni avtomati in javni promet, bodo tako kmalu dostopnejši za invalide, poškodovane osebe in starejše.
Parlament je na plenarnem zasedanju podprl nova pravila, s pomočjo katerih je lažje in enostavneje ustvariti državljansko pobudo. Evropska državljanska pobuda je instrument participativne demokracije, ki državljanom omogoča sooblikovati evropsko politiko s pozivom Evropski komisiji, naj pripravi ustrezni zakonodajni predlog.


Pred majskimi evropskimi volitvami je parlament sprejel pravila o zaščiti osebnih podatkov v namene političnih kampanji. Po škandalu s Facebookom in Cambridge Analytico smo ljudje vse bolj pozorni na uporabo naših osebnih podatkov. S kaznovanjem zlorabe osebnih podatkov v politične namene želi parlament zaščititi demokratično politično debato pred prihajajočimi evropskimi volitvami.


Poslanci so prav tako pozvali k odločnejšemu boju proti sovražni propagandi. Parlament je ostro obsodil Rusijo, Kitajsko, Iran in Severno Korejo zaradi njihovih vse bolj agresivnih dezinformacijskih aktivnosti z namenom spodkopavanja temeljev in načel evropskih demokracij ter suverenosti držav. Poslanci so države pozvali k oblikovanju trdnega zakonodajnega okvira za ukrepanje proti hibridnim grožnjam. Več o tem v pogovoru s poljsko poslanko iz Skupine evropskih konzervativcev in reformistov Anno Fotyga.


Evropski poslanci so se v resoluciji o odnosih med EU in Rusijo tudi strinjali, da mora ostati Evropska unija pripravljena na morebitno uvedbo dodatnih sankcij, če bo Rusija še naprej kršila mednarodno pravo. Evropa Rusijo vse bolj dojema kot grožnjo, po glasovanju v Evropskem parlamentu trdi poslanka Sandra Kalniete. Več v pogovoru.


Poslanci so na glasovanju potrdili novo direktivo, ki zagotavlja pravičnejšo obravnavo kmetov in manjših pridelovalcev v verigi oskrbe s hrano. Kmetije in mali pridelovalci so v odnosu do velikih podjetij in trgoviških sistemov namreč pogosto v podrejenem položaju, kar jih sili v sprejemanje slabih pogojev odkupa.Poslanci so potrdili evropsko listino o kibernetski varnosti, ki prinaša več moči za Evropsko agencijo za varnost omrežij in zagotavlja, da so tehnološki izdelki, procesi in storitve v EU v skladu s standardi kibernetske varnosti. Prav tako je parlament sprejel resolucijo, v kateri poziva k ukrepanju glede varnostnih groženj, povezanih z naraščajočo tehnološko prisotnostjo Kitajske v EU, predvsem glede naprav 5G. Več o kibernetskih grožnjah v infografiki.


Na plenarnem zasedanju so poslanci tudi potrdil nove prioritete programa Evropske solidarnostne enote. Program mladim omogoča prostovoljno delo ali sodelovanje pri projektih v dobro skupnosti in ljudi po vsej Evropi.


V debati o prihodnosti Evrope je ta teden v parlamentu nastopil slovaški premier Peter Pellegrini. Predstavil je svoj pogled na prihodnost EU, v katerem je izpostavil, da »umikanje v izolacijo, protekcionizem in nacionalizem niso rešitev za Evropo.«