Deli to stran: 

Evropski državljani bomo 26. maja izvolili nov Evropski parlament. Kaj to pomeni in kaj se zgodi po volitvah?

Med 23. in 26. majem bomo evropski državljani izvolili 751 poslancev, ki bodo v Evropskem parlamentu v prihodnjem mandatu zastopali naše interese. V Sloveniji bodo volitve potekale v nedeljo, 26. maja 2019.


Ena izmed prvih nalog poslancev novega sklica Evropskega parlamenta bo izvolitev novega predsednika Evropske komisije in njegove ekipe evropskih komisarjev.


Časovnica: evropske volitve in izvolitev nove Evropske komisije 

Evropske politične stranke so izbrale t.i. vodilne kandidate, njihove kandidate za bodočega predsednika Evropske komisije. Evropski državljani s podporo strankam na volitvah tako podpirajo tudi njihovega kandidata za predsednika Komisije; enako, kot je to v navadi pri nacionalnih parlamentarnih volitvah in izboru bodočega predsednika vlade.


Po volitvah bodo voditelji evropskih držav glede na rezultate evropskih volitev Parlamentu predlagali kandidata za novega predsednika Komisije. Evropski parlament je sprejel jasno stališče, da ne bo upošteval morebitnega predlaganega kandidata, ki predhodno s strani ene izmed strank ni bil predlagan kot vodilni kandidat.


Evropski parlament bo o novem predsedniku Evropske komisije glasoval julija.


Potem je v pristojnosti posamičnih držav, da predlagajo svoje kandidate za evropske komisarje, ki bodo sestavljali novo ekipo Evropske komisije. Kandidati za komisarje bodo zaslišani na pristojnih parlamentarnih odborih. Odbori, v katerih sedijo evropski poslanci, bodo na podlagi zaslišanja podali svoje mnenje o primernosti kandidatov; v primeru slabe ocene lahko kandidata tudi zavrnejo.


Pred nastopom mandata mora nato biti celotna ekipa nove Evropske komisije potrjena z glasovanjem na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.


Nova komisija bi tako morala biti imenovana s prvim novembrom 2019.