Predvolilno soočenje: vodilni kandidat Jan Zahradil (ACRE) 

 
 

Deli to stran: 

Jan Zahradil je eden izmed kandidatov za predsednika Evropske komisije, ki se bo 15. maja udeležil predvolilnega soočenja v Evropskem parlamentu v Bruslju.

O kandidatu


Ime: Jan Zahradil

Evropska politična stranka: Zavezništvo evropskih konservativcev in reformistov (ACRE)

Državljanstvo: češko

Starost: 56

Kariera:

  • 2004 - evropski poslanec
  • 2009 - član predsedstva ACRE
  • 1998 - 2004: češki poslanec
  • 1995 - 1997: svetovalec predsednika vlade
  • 1988 - 1992: raziskovalec na praškem inštitutu za kemijsko tehnologijo
  • 1987: diplomirani inženir na praškem inštitutu za kemijsko tehnologijo


O predvolilnem soočenju


Pred evropskimi volitvami so politične stranke predlagale svoje kandidate za mesto predsednika prihodnje Evropske komisije. Izbrani politiki so znani kot t.i. vodilni kandidati evropskih političnih strank.


Vodilni kandidat, ki ga bo po volitvah glede na rezultate predlagal Evropski svet in ki bo uspel zagotoviti večinsko podporo v Parlamentu, bo izvoljen kot predsednik Evropske komisije.


Za vodilne kandidate se včasih uporablja tudi nemška beseda spitzenkandidaten. Sistem je bil prvič uporabljen leta 2014, ko je bil z njim za mesto predsednika Evropske komisije izvoljen Jean-Claude Juncker.


Soočenje vodilnih kandidatov, ki bo potekalo 15. maja ob 21. uri, je priložnost, da se seznanimo s pogledi kandidatov o vrsto perečih problemov in aktualnih tem. Vodilni kandidati bodo na njem pred evropskimi volitvami skušali prepričati volivce, da podprejo stranke, ki spadajo v njihovo politično družino.


Nekatere stranke so sicer kot njihove vodilne kandidate nominirale več politikov, v soočenju pa jih bo predstavljal samo eden izmed njih.


Predvolilno soočenje kandidatov bosta moderirala dva televizijska voditelja, vrstni red uvodnih nagovorov pa je bil določen z žrebom.


Stranka ACRE, ki jo bo na soočenju zastopal zgoraj omenjeni Jan Zahradil, se je v Evropskem parlamentu povezala v politično skupino Evropskih konzervativcev in reformistov ECR.


Jan Zahradil