Predvolilno soočenje: vodilna kandidatka Ska Keller (Zeleni) 

 
 

Deli to stran: 

Ska Keller je ena izmed kandidatk za predsednico Evropske komisije, ki se bo 15. maja udeležila predvolilnega soočenja v Evropskem parlamentu v Bruslju.

O kandidatki


Ime: Ska Keller

Evropska politična stranka: Evropska zelena stranka

Državljanstvo: nemško

Starost: 37

Kariera:

  • 2017: so-predsednica Zelenih/EFA
  • 2009: evropska poslanka
  • Magisterij iz islamskih, turških in židovskih študij na Freie Universität BerlinO predvolilnem soočenju


Pred evropskimi volitvami so politične stranke predlagale svoje kandidate za mesto predsednika prihodnje Evropske komisije. Izbrani politiki so znani kot t.i. vodilni kandidati evropskih političnih strank.


Vodilni kandidat, ki ga bo po volitvah glede na rezultate predlagal Evropski svet in ki bo uspel zagotoviti večinsko podporo v Parlamentu, bo izvoljen kot predsednik Evropske komisije.


Za vodilne kandidate se včasih uporablja tudi nemška beseda spitzenkandidaten. Sistem je bil prvič uporabljen leta 2014, ko je bil z njim za mesto predsednika Evropske komisije izvoljen Jean-Claude Juncker.


Soočenje vodilnih kandidatov, ki bo potekalo 15. maja ob 21. uri, je priložnost, da se seznanimo s pogledi kandidatov o vrsto perečih problemov in aktualnih tem. Vodilni kandidati bodo na njem pred evropskimi volitvami skušali prepričati volivce, da podprejo stranke, ki spadajo v njihovo politično družino.


Nekatere stranke so sicer kot njihove vodilne kandidate nominirale več politikov, v soočenju pa jih bo predstavljal samo eden izmed njih.


Predvolilno soočenje kandidatov bosta moderirala dva televizijska voditelja, vrstni red uvodnih nagovorov pa je bil določen z žrebom.


Evropska stranka zelenih, ki jo bo na soočenju zastopala zgoraj omenjena Ska Keller, je sicer nominirala dva vodilna kandidata. Drugi je Nizozemec Bas Eickhout, raziskovalec na nizozemski agenciji za okolje in od leta 2009 evropski poslanec. Stranka se je v Evropskem parlamentu povezala v politično skupino Zelenih/Evropske svobodne zveze (Greens/EFA).


Ska Keller