Prioritete poslanskih skupin: Zeleni/Evropska svobodna zveza  

 
 

Deli to stran: 

Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze je četrta največja izmed sedmih političnih skupin v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta.

Na majskih evropskih volitvah je več kot 200 milijonov Evropejcev izvolilo poslance, ki zastopajo njihove interese v Evropskem parlamentu. Poslanci so glede na svoje politične nazore razdeljeni v sedem poslanskih skupin. V video seriji predstavljamo njihove politične prioritete in cilje.

Skupino Zelenih/Evropske svobodne zveze sestavljajo poslanci zelenih, piratskih in regionalnih strank ter nestrankarski poslanci. Ustanovljena je bila leta 1999.


Na zadnjih evropskih volitvah je povečala število poslancev in je trenutno s 74 sedeži četrta največja skupina v Evropskem parlamentu. Njeni člani prihajajo iz 16 držav.


Skupina ima dva predsednika: Nemko Ska Keller, ki je bila v Evropski parlament prvič izvoljena leta 2009, predsedniško mesto pa zaseda od 2016, ter Belgijca Philippa Lambertsa, evropskega poslanca od leta 2009 ter predsednika od leta 2014.


Prioriteti skupine sta varovanje okolja in socialna pravičnost. Zavzemajo se za obvladovanje podnebnih sprememb s pomočjo naprednih okoljskih politik in zelene energije ter za zagotovitev spoštovanja temeljnih človekovih pravic in enakopravnosti za vse državljane.


Dva izmed 14 podpredsednikov trenutnega sklica Evropskega parlamenta ter dva izmed 20 predsednikov parlamentarnih odborov sta člana skupine Zelenih/Evropske svobodne zveze.