Ta teden v parlamentu: ECB, finsko predsedovanje, proračun EU  

 
 

Deli to stran: 

Po poletnem premoru ta teden v parlamentu zaslišanje kandidatke za vodjo Evropske centralne banke, poslanci pa se bodo ukvarjali tudi s prioritetami finskega predsedovanja in proračunom.

Ta teden v parlamentu  

Zaslišanje kandidatke za predsednico ECB

V sredo bodo člani parlamentarnega odbora za ekonomske in monetarne zadeve (ECON) opravili zaslišanje kandidatke za novo predsednico Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Na zaslišanju poslanci preverijo kandidatkino znanje in sposobnosti za vodenje ustanove in v primeru zadovoljivega nastopa izdajo soglasje parlamenta. Novo šefico Evropske centralne banke sicer imenuje Evropski svet. Evropska centralna banka je osrednja institucija v ekonomski in monetarni uniji in je pristojna za vodenje evropske monetarne politike v evroobmočju.


Prioritetne naloge finskega predsedovanja

V parlamentu bodo ta teden dejavni tudi ministri finske vlade, ki trenutno predseduje Svetu EU. Na sestankih s pristojnimi odbori Evropskega parlamenta bodo predstavili prioritetne naloge, ki jih želi finsko predsedstvo izpeljati do konca leta. V petek se nato predsednik Evropskega parlamenta in vodje poslanskih skupin odpravljajo na srečanje v Helsinke, kjer bodo s finsko vlado razpravljali o možnostih in načrtih za uresničitev zastavljenih ciljev predsedovanja.


Sprejemanje proračuna EU

Med tednom bo več parlamentarnih odborov sprejelo stališča v postopku sprejemanja proračuna EU za leto 2020. Evropski parlament bo svoja stališča in morebitne dopolnitve proračuna sprejel z glasovanjem na septembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.


Napredek v boju proti terorizmu

V sredo bodo poslanci obravnavali boj proti terorizmu, člani odbora za državljanke svoboščine, pravosodje in notranje zadeve bodo obravnavali poročila nekaterih EU agencij, ki delujejo na področju preprečevanja terorističnih aktivnosti, vključno z Europolom.


Pomoč EU za odpravo posledic naravnih nesreč

Po hudih nevihtah in poplavah, ki so prizadele Avstrijo, Italijo in Romunijo, bodo poslanci odbora za proračun v torek glasovali o pomoči prizadetim območjem za odpravljanje posledic v vrednosti 293,5 milijona evrov iz Evropskega solidarnostnega sklada.