Deli to stran: 

Državljani smo izvolili evropske poslance – ti pa bodo sedaj v vrsti zaslišanj ocenili, ali so predlagani kandidati za mesta evropskih komisarjev primerni za vodenje izbranih resorjev.

Demokracija v praksi

Maja se je več kot 200.000.000 državljanov udeležilo evropskih volitev, kar Evropskemu parlamentu daje močan demokratični mandat, pa tudi odgovornost za zaupanje, ki so mu ga podelili državljani. Volitve so bile prvi dogodek v vrsti sprememb v evropskih ustanovah ob začetku novega mandata. Sedaj je na vrsti sestava nove Evropske komisije, izvršnega telesa EU.

Nova ekipa Evropske komisije petletni mandat začne 1. novembra, kar pa se lahko zgodi le, če jo bo z glasovanjem na plenarnem zasedanju potrdil Evropski parlament. Pred tem bodo poslanci na zaslišanjih spoznali kandidate za evropske komisarje in preverili njihovo primernost za vodenje predlaganega področja.

Kako poteka postopek potrditve Evropske komisije, preverite v infografiki: 

Postopek potrditve Evropske komisije  

Zaslišanja so namenjena oceni primernosti komisarskih kandidatov za prevzem določenega področja. Poslanci bodo na njih skozi predstavitev kandidatov in vprašanja preverili njihove osebne in vodstvene sposobnosti ter ideje, predloge in vizijo za razvoj resorja, ki ga nameravajo prevzeti.


Pretekla zaslišanja dokazujejo, da parlamentarna potrditev kandidatov za komisarje ni samoumevna. Leta 2014 slovenska kandidatka Alenka Bratušek s svojo predstavitvijo ni uspela prepričati poslancev, leta 2010 pa je prav tako po slabem nastopu na zaslišanju kandidaturo za evropsko komisarko umaknila Bolgarka Rumiana Jeleva.


Zaslišanja se bodo pričela konec septembra, slovenski kandidat Janez Lenarčič pa bo, če bo dobil potrditev parlamenta, kot evropski komisar skrbel za resor kriznega upravljanja.


Več o zaslišanjih kandidatov za komisarje najdete na posebni spletni strani.