Kako zagotoviti pravično obdavčevanje podjetij v EU? 

 
 

Deli to stran: 

.©BELGA/ILLUSTRA/A.MARCHI 

Razkritja v aferah Luxleaks in Panama Papers so pokazala, da se lahko multinacionalke s pomočjo davčnih odločb in davčnih oaz v času stiskanja pasov čisto zakonito izognejo plačilu davkov.

Parlament je ustanovil dva posebna odbora, ki sta preiskovala uporabo davčnih odločb v EU, in še enega, ki se posveča analizi razkritij v Panama Papers. Cilj Parlamenta je vzpostaviti pravičen davčni sistem v EU.

Prvi odbor za davčne odločbe je svoje končno poročilo s priporočili ukrepov na področju davčne politike politike podal novembra 2015, drugi pa je delo zaključil s potrditvijo svojega poročila na plenarnem zasedanju julija 2016.

Posebni odbor za preiskavo Panama Papers je Parlament ustanovil junija 2016. Poslanci imajo tako eno leto časa, da preverijo, kakšne ukrepe lahko sprejme EU za boj proti davčnim utajam in pranju denarja.

Če vas zanima, kaj so davčne odločbe, kakšen je njihov pravni status in kako pregledno države EU obdavčujejo podjetja, potem sledite prispevkom, ki jih bomo objavljali tukaj.