Juncker kljub Luxleaks verodostojno proti izogibanju davkom 

 
 

Deli to stran: 

Jean-Claude JUNCKER, President of the European Commission during a public hearing with PANA Committee at the European Parliament 

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil pred preiskovalnim odborom za davčne utaje tarča vprašanj o njegovi vlogi pri izogibanju davkom v Luksemburgu.

»Pravična obdavčitev je bistvena bolj kot kdaj koli prej,« je poslancem, ki preiskujejo pranje denarja, davčne goljufije in izogibanje davkom, dejal Juncker, sicer nekdanji premier (1995-2013) in finančni minister (1989-2009) Luksemburga.

 

Preiskovalni odbor je Parlament ustanovil po razkritjih v okviru Panama Papers, zbirke dokumentov, ki kažejo, kako podjetja in bogati posamezniki uporabljajo davčne oaze, da pred davčnimi oblastmi skrivajo dobičke in premoženje.

 

Že leta 2014 pa so na dan prišli dokumenti Luxleaks; ti dokazujejo, da so luksemburške oblasti multinacionalkam pomagale pri njihovih prizadevanjih, da v drugih državah EU plačajo kar najmanj davščin.

 

V Evropi se je ustvaril vtis, da se je Luksemburg odločil postati bogat tako, da se je spustil v državno organizirano izogibanje davkom, je bil oster nemški socialdemokrat Peter Simon (S&D).

 

Ocene kažejo, da države EU zaradi korporativnega izogibanja davkom izgubijo od 160 do 190 milijard davčnih prihodkov letno.

 

Kako kredibilen je Juncker?

 

Poslanec Sven Giegold (Zeleni/EFA, Nemčija) je menil, da bi moral Juncker prevzeti odgovornost za svoja dejanja v preteklosti. »To škodi vaši verodostojnosti,« je poudaril poslanec, ki sicer ukrepe Evropske komisije proti izogibanju davkom ocenjuje kot dobre.

 

»Prosim, če moje verodostojnosti ne ocenjujete na podlagi tega. Verodostojnost moramo oceniti na podlagi dejavnosti Komisije v tem trenutku,« je na očitke odgovoril Juncker.

 

Tiskovno sporočilo: Junckerjev zagovor pred preiskovalnim odborom zaradi Luxleaks

 

Ukrepi proti izogibanju davkom

 

Predsednik Komisije je še poudaril, da si njegova ekipa prizadeva za pregledno, pravično in učinkovito obdavčevanje v EU.

 

Med sprejetimi ukrepi je omenil avtomatsko izmenjavo informacij o davčnih dogovorih med državami EU, ukinitev bančne skrivnosti in zakonodajo, ki je zakrpala nekatere najbolj pogoste luknje za izogibanje davkom s strani korporacij.

 

Pregledno in pravično obdavčevanje: prednostna naloga Parlamenta

 

»To je naš neposredni odgovor na škandal Panama Papers,« je dejal Juncker. Dodal je, da so takšna razkritja dobra, saj povečujejo pritisk na odgovorne in jim olajšajo sprejemanje ukrepov.

 

Poslanca Simon in Bernd Lucke (ECR, Nemčija) sta Junckerja pozvala, naj objavi seznam davčnih oaz v Evropi. A je Juncker odvrnil, da za kaj takšnega Komisija nima ne sredstev, ne želje.