Paradise Papers: države EU morajo ukrepati proti davčnim mahinacijam 

 
 

Deli to stran: 

Paradise Papers niso prvi dokumenti, ki dokazujejo, kako drago stane države EU izogibanje davkom s strani podjetij in bogatih posameznikov.

Razprava o Paradise Papers 

Vse države članice Evropske unije bi morale sprejeti ukrepe proti izogibanju davkom, so 14. oktobra v razpravi o Paradise Papers menili poslanci.

 

Na plenarnem zasedanju so govorili o najnovejših dokumentih, ki so pricurljali iz davčnih oaz in ki dokazujejo, da se lahko podjetja in bogati posamezniki na popolnoma legalne načine izognejo plačilu več deset milijard evrov davkov.

 

Raziskovalni novinarji te dni preučujejo 13,4 milijona dokumentov iz odvetniške firme Appleby, ki ima sedež na Bermudih. Mediji so izsledke iz t.i. Paradise Papers začeli objavljati novembra.

 

Parlament se je sicer v preteklih letih posvečal še drugim zaupnim dokumentom v zvezi z izogibanjem davkom in pranjem denarja: aprila 2016 je mednarodno združenje preiskovalnih novinarjev ICIJ objavilo Panama Papers, že leta 2014 pa LuxLeaks.

 

Poslanska razprava

 

»Upam, da bodo razkriti dokumenti tistim državam, ki se ne zavedajo resnosti problema, odprli oči,« je dejal češki poslanec Petr Ježek (ALDE), sicer poročevalec preiskovalnega odbora o Panama Papers.

 

Bernd Lucke (ECR, Nemčija) pa je vprašal: »Kako to, da rabimo raziskovalne novinarje za takšna razkritja? Kaj počnejo davčne oblasti?«

 

Razkriti dokumenti bodo koristni za sprejemanje ukrepov in politične odločitve, je zatrdil predstavnik Sveta EU Matti Maasikas. »Državljani od nas pričakujejo, da vzpostavimo bolj pravičen davčni sistem,« je dodal.

 

Sem šokiran, ne pa tudi presenečen, je dejal evropski komisar za davke Pierre Moscovici. »Že kar nekaj časa vemo, da skušajo multinacionalke in bogati skušajo prikriti različne vrste dohodkov,« je povedal in dodal: »Če je to, kakor  trdijo, zakonito, potem moramo s pomočjo tega parlamenta spremeniti zakonodajo.«

 

Po besedah Barbare Kappel (ENF, Avstrija) je EU v zadnjih nekaj letih na področju davkov naredila znaten napredek. »Na voljo imamo mnogo orodij proti izogibanju davkom. Zdi se tudi, da razen Britancev drugih Evropejcev v Paradise Papers ne boste našli,« je dejala.

 

»Izkoriščanje lukenj v davčni zakonodaji ter namerne in nenamerne posledice posebnih davčnih ureditev škodijo gospodarstvu in konkurenci, povečujejo neenakost ter zmanjšujejo zaupanje ljudi,« je opozoril Luděk Niedermayer (ELS, CZ).

 

Philippe Lamberts (Zeleni/EFA, Belgija) je poudaril, da izogibanje davkom spodkopava javne storitve in demokracijo.

 

»Pristojne ustanove bi morale odvzeti ali zamrzniti licence tistim finančnim podjetjem in svetovalcem, ki organizirajo izogibanje davkom,« pa je zahteval Gianni Pittella (S&D, Italija).

 

»Kako dolgo bomo trpeli izogibanje davkom, brez da bi sprejeli sanakcije, kot so odvzem profesionalnih in bančnih licenc?« je vprašal Miguel Urbán Crespo (GUE/NGL, Španija).

 

Nigel Farage (EFDD, Velika Britanija) pa je dejal: »Če boste popolnoma prepovedali ljudem, da denar nakažejo na britanske Deviške otoke, Bahame ali kamorkoli drugam, pri čemer gre v veliko primerih za legitimne naložbe, potem prepovejte tudi prodajo cigaret v brezcarinskih prodajalnah.«

 

Parlament in davki

 

Parlament je od začetka finančne in gospodarske krize leta 2007 sprejel številne ukrepe za bolj pravično obdavčevanje:

 

 

Več o dejavnostih Parlamenta za bolj pravičen sistem obdavčevanja pa v tej zbirki prispevkov.