Izogibanje davkom: države članice rušijo verodostojnost EU 

 
 

Deli to stran: 

Poslanci so nezadovoljni, ker so finančni ministri EU iz črnega seznama davčnih oaz izbrisali nekatere države, tudi Panamo. O tem je bilo govora 1. marca na plenarnem zasedanju.

Poslanca Ana Gomes (levo) in Werner Langen 

Evropska komisija in Svet EU sta poslancem predstavila pravila, v skladu s katerimi se posamezne države vključijo ali izbrišejo iz črnega seznama. Poslanci so menili, da so pravila nejasna, še posebej kar zadeva izbris države iz seznama, zaradi česar ta ni preveč kredibilen.

 

Finančni ministri EU so  23. januarja oblikovali črni seznam davčnih oaz, vendar so iz njega umaknili osem držav: Panamo, Barbados, Grenado, Južno Korejo, Macao, Mongolijo, Tunizijo in Združene arabske emirate.

 

»Menim, da ta odločitev spodkopava verodostojnost EU, ki ni niti prej bila preveč trdna. Med največjimi davčnimi oazami na svetu so tudi članice unije, ki blokirajo vse poskuse korenitih notranjih reform,« je bila do poteze finančnih ministrov EU že pred razpravo na plenarnem zasedanju kritična portugalska poslanka Ana Gomes (S&D), podpredsednica preiskovalnega odbora za Panama Papers.

 

Razkritje dokumentov Panama Papers je pokazalo, kako zelo razširjena je praksa ustanavljanja slamnatih podjetij v davčnih oazah. Tja podjetja in bogati posamezniki prenesejo svoje dobičke in sredstva in se tako izognejo plačilu davkov.

 

Parlament je ustanovil posebni preiskovalni odbor, ki je preiskal izogibanje davkom. Poslanci so v končnem poročilu predlagali oblikovanje črnega seznama davčnih oaz, s katerimi podjetja in posamezniki iz EU ne bi smeli poslovati.

 

»Odločitev Sveta je neprimerna. Svet se ne bi smel odločati na podlagi nezavezujočih pisem in zagotovil, ampak samo na podlagi dejstev. Posvetiti bi se moral tudi vprašanju, katere države EU dodati na seznam,« se je na izbris odzval predsednik zdaj že ukinjenega preiskovalnega odbora, nemški poslanec Werner Langen (ELS).

 

Evropska komisija ocenjuje, da EU zaradi izogibanja davkom letno izgubi več kot 1000 milijard evrov letno. Ta denar bi lahko države porabile za socialne storitve, kot so zdravstvo, izobraževanje in varnost.

 

Parlament je sicer 1. marca 2018 ustanovil posebni odbor za preiskavo nepravilnosti na področju davkov, podprl pa je tudi avtomatsko izmenjavo informacij o davčnih ugodnostih za korporacije med davčnimi upravami držav EU.